SPOJENE CEVI, GAS KREĆE NA PROLEĆE: Deo drugog kraka Turskog toka kroz Bugarsku povezan sa deonicom u Srbiji

E. B. T.

11. 11. 2020. u 09:28

GAS iz "Balkanskog toka" za naše tržište i za Bosnu i Hercegovinu tehnički bi mogao da poteče već 1. januara sledeće godine, jer će gasovod do tada biti spreman.

СПОЈЕНЕ ЦЕВИ, ГАС КРЕЋЕ НА ПРОЛЕЋЕ: Део другог крака Турског тока кроз Бугарску повезан са деоницом у Србији

Bugarska i Srbija povezane cevima

Ovo, za "Novosti", tvrdi Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa", i napominje da je to količina od tri milijarde kubika plavog energenta.

Ruski mediji su prethodno, prenoseći izjavu obaveštenog izvora, izvestili da je izgradnja "Balkanskog toka" faktički završena i da je bugarski deo gasovoda povezan sa cevima u Srbiji. Prema Bajatovićevim rečima, preostali su još radovi na automatizaciji upravljanja i optici.

- Naša kompresorska stanica će biti završena u maju sledeće godine, kada bi i Bugari trebalo da završe jednu svoju, dok će drugu izgraditi tokom 2022. godine - objašnjava Bajatović. - U toku je i testiranje i "zapunjavanje" gasovoda.

On odbacuje mogućnost da američka administracija zakoči "Balkanski tok" uvođenjem sankcija kompanijama koje su angažovane na radovima.

- Sve firme koje učestvuju u projektu, uključujući i "Srbijagas" i "Gastrans", dobile su pismo od Stejt departmenta da se izjasne o učešću u projektu i do sada niko nije tražio uvođenje sankcija, jer je linijski gasovod praktično završen - naglašava Bajatović.

Kako za naš list navode dobro upućni izvori, komercijalno će Srbija moći da se snabdeva gasom iz "Balkanskog toka" u trećem ili četvrtom kvartalu sledeće godine. Tranzit kroz Mađarsku trebalo bi da počne 1. oktobra 2021. godine, ako budu u funkciji kompresorske stanice u Srbiji i Bugarskoj i naši susedi na severu završe svoju deonicu od 15 kilometara, što ne bi trebalo da bude problem. Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, ističe da se očekuje da plavi energent poteče kroz našu zemlju nešto ranije, na proleće.

- Gasovod je spojen, a nije definitivno završen, još treba da se urade neke stvari kao što su spojne instalacije, kompresorske stanice - kaže Vuletić. - U januaru može da se obavi probno puštanje minimalnih količina gasa, a na proleće se očekuje da počne eksploatacija gasovoda.

Maksimalni kapacitet, kako dodaje, biće postignut tek za nekoliko godina. On ocenjuje da je povezivanje na "Turski tok" za Srbiju od izuzetnog značaja.

- Mi se trenutno snabdevamo samo sa severa, a sada ćemo i iz drugog pravca, kroz Bugarsku, što je veoma povoljno za našu zemlju, jer obezbeđuje sigurnost i pouzdanost snabdevanja potrošača - naglašava Vuletić. - Evropska unija je dala zeleno svetlo za izgradnju ovog gasovoda i neće biti prepreka da on bude pušten u eksploataciju.

"Balkanski tok" je drugi krak "Turskog toka" kojim ruski gas ide ka Bugarskoj, Srbiji i dalje ka Evropskoj uniji. Srbija je izgradila magistralni gasovod dužine 403 kilometara od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša.

Bugarska i Srbija povezane cevima

ULAŽEMO JOŠ 125 MILIONA EVRA

POSLANICI će odlučivati o garancijama koje državni budžet treba da pruži za zajam "Srbijagasa" od 70 miliona evra za gasovod na teritoriji Srbije. Kredit odobravaju Poštanska štedionica, OTP i Vojvođanska banka. Namena mu je izgradnja gasovoda, ali kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva South Stream AG, Zug, Švajcarska. Povlačenje sredstava uslovljeno je davanjem garancije RS.

Bajatović kaže da je predviđena dokapitalizacija od 125 miliona evra, a do sada su "Srbijagas" i "Gasporom" uložili po 155 miliona.

- Cilj je da se zajedničkim ulaganjem stigne do 30 odsto ukupne vrednosti projekta, što je uslov za projektno finansiranje kod komercijalnih banaka. Do sada su sve finansijske potrebe zadovoljavali "Srbijagas" i "Gasprom" iz sopstvenih sredstava - objašnjava Bajatović. (S. B.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)