POVERENjE U DINAR RASTE: U porastu štednja u domaćoj valuti

B. Ca.

28. 09. 2020. u 14:29

ПОВЕРЕЊЕ У ДИНАР РАСТЕ: У порасту штедња у домаћој валути

Foto: Depositphotos

KONTINUIRANI rast dinarske štednje govori o velikom poverenju građana u nacionalnu valutu ali i o probuđenoj svesti kod građana da je ekonomski isplativije štedeti u dinarima nego u stranoj valuti.

 Ovako Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije komentariše podatak Narodne banke Srbije o rastu dinarske štednje.

I dinarska i devizna štednja prema zvaničnim podacima NBS rastu od 2012. godine, ali je rast dinarske štednje daleko veći. U odnosu na 2012. godinu, već početkom 2020. godine dinarska štednja je učetvorostručena i premašila je iznos od 80 milijardi dinara. Na kraju avgusta 2020. godine dinarska štednja stanovništva dostigla je iznos od blizu 87 milijardi dinara. Vredan pažnje je svakako i podatak da je preko polovine ukupnog rasta dinarske štednje ostvaren u poslednje tri godine.

- Razlog za ovakav rast su pozitivna makroekonomska kretanja, niska inflacija i sprovedene strukturne reforme uz smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu - kaže Vasić. - Mere i aktivnosti koje je preduzela NBS, u koordinaciji sa Vladom Republike Srbije, doprinele su stabilnosti kursa dinara prema evru, smanjenju učešća problematičnih kredita, povećanju kreditnog rejtinga Srbije i padu premije rizika zemlje. Sve navedeno ima veliki uticaj na jačanje poverenja građana u nacionalnu valutu.

Banke će, kako Vasić kaže, i u narednim godinama samostalno i u saradnji sa NBS i UBS, nastaviti da promovišu štednje kao društveno korisne aktivnosti koja ima veliki značaj za rast društvenog bruto proizvoda kao i za razvoj čitave privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)