ŠPARANJE DINARA JE SAD NAJISPLATIVIJE: Na 100.000, dinarski štediša dobio 39.500 dinara (340 evra)

B. Caranović

26. 09. 2020. u 10:00

ŠTEDNjA u dinarima je u poslednjih osam godina povećana gotovo pet puta i polovinom ove godine dostigla je rekordnih 85,5 milijardi dinara!

ШПАРАЊЕ ДИНАРА ЈЕ САД НАЈИСПЛАТИВИЈЕ: На 100.000, динарски штедиша добио 39.500 динара (340 евра)

Foto Ilustracija V. N.

U odnosu na 2012. žitelji Srbije sada štede za 67,9 milijardi dinara više. Rezultati najnovije analize isplativosti štednje urađene za period od juna 2012. do juna 2020. potvrđuju da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima, i u dugom i u kratkom roku.

Dok je dinarski "štek" u odnosu na kraj prošle godine skočio za 7,4 odsto, a u odnosu na drugo tromesečje 2019. godine čak za 23,4 procenta, rast devizne štednje je umereniji. Za prethodnih osam godina porastao je sa 7,9 milijardi evra na 11 milijardi evra. U odnosu na kraj prošle godine, taj porast je svega 1,8 odsto.

Ovi podaci ne čude, jer je analiza pokazala da je isplativije štedeti u dinarima. Kamatne stope na dinarsku štednju kreću se orijentaciono oko dva odsto na period oročenja od tri meseca, do četiri odsto kada se novac oročava na tri godine, dok nominalna kamatna stopa na deviznu štednju za kratke periode jedva prelazi nulu.

Kada je reč, na primer, o štednji oročenoj na godinu dana, bez zanavljanja, u poslednjih osam godina bilo je isplativije štedeti u dinarima u čak 98 odsto posmatranih slučajeva.

SRBI UŠTEDE 40 EVRA

ISTRAŽIVANjA su pokazala da u zemljama srednje i istočne Evrope najviše štede Austrijanci, 259 evra mesečno, pa Slovenci sa 111 evra i Česi koji u jednom mesecu prosečno uštede 105 evra. Hrvati su peti na toj listi sa 63 evra, odmah iza Mađara koji svakog meseca izdvoje 65 evra. Rumuni mesečno štede 57 evra, a Srbi u proseku "sa strane" ostave 40 evra.

Analiza je pokazala da bi i u slučaju oročavanja štednje na godinu dana i njenim zanavljanjem u periodu od osam godina, na uloženih 100.000 dinara, u junu 2020. godine dinarski štediša bi dobio gotovo 39.500 dinara, ili oko 340 evra više od štediše koji bi u istom periodu na štednju položio evre u istoj vrednosti.

Foto Ilustracija V. N.

- Štediše koje su lane u junu oročile 100.000 dinara po kamatnoj stopi od 2,83 odsto, ovog juna dobile su oko 2.600 dinara više od deviznih štediša, po kamatnoj stopi od 0,60 odsto - podatak je iz Izveštaja o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije.

- U slučaju oročavanja štednje na tri meseca, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u više od 86 odsto situacija, dok je kod štednje oročene na dve godine, dinarska štednja bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Kako u NBS kažu, veća isplativost dinarske štednje rezultat je monetarne stabilnosti. Kako kažu, uprkos krizi izazvanoj virusom korona, očuvano je poverenje građana u domaću valutu i sigurnost domaćeg finansijskog sistema.

- To je rezultat niske i stabilne inflacije i relativno stabilanog kursa dinara prema evru, viših kamatnih stopa na štednju u dinarima nego na štednju u evrima, povoljnijeg poreskog tretmana štednje u domaćoj valuti, kao i svih blagovremeno donetih mera u periodu pandemije, koje su doprinele očuvanju poverenja građana u domaću valutu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)