LOKALNE TAKSE KOČE PRIKLJUČAK: Pompezno najavljivana akcija jeftinijeg uvođenja gasa još nije počela

E. B. T.

29. 08. 2020. u 14:00

ЛОКАЛНЕ ТАКСЕ КОЧЕ ПРИКЉУЧАК: Помпезно најављивана акција јефтинијег увођења гаса још није почела

Dušan Bajatović

OD početka jula, kada je najavljeno da kreće akcija jeftinijeg uvođenja gasa u domaćinstava, prijavilo se 25.000 građana, ali nadležni još uvek ne znaju kada će obećano početi da se realizuje.

Nisu rešili glavni problem, a to je izmena odredaba Pravilnika o posebnoj vrsti objekata. Ovo je neophodan uslov da bi se obezbedila planirana, niža cena individaualnog priključka od 780 evra, jer bi se time izbegle paprene takse lokalnih samouprava. U zavisnosti od opštine, te naknade uvećavaju trošak građana za uvođenje gasa, od 400 do 1.300 evra.

"Novosti" su više puta pokušavale od nadležnih da saznaju kada će ovaj akt biti promenjen, ali odgovor ni sada nismo dobili. Mada je i dalje nejasno kada počinje realizacija čitavog posla, direktor "Srbijagasa", Dušan Bajatović, najavio je u sredu da će građani od ponedeljka moći da zovu, kako je rekao, određene filijale i da se prijavljuju za priključak. A o svemu će biti obavešteni putem medija.

- "Srbijagas" je za sve delove zemlje formirao radne jedinice koje će se baviti priključcima na gas - istakao je Bajatović za RTS. - Do kraja godine plaranimo da priključimo bar 15.000 domaćinstava. Do sada se već prijavilo 25.000 građana.

On je ponovio da je to javno preduzeće obezbedilo novčana sredstva i da će omogućiti svuda u Srbiji da priključak za gas košta 780 evra i to na 36 meseci bez kamate u dinarima. Kako je rekao, očekuje da će i izvođači unutrašnjih instalacija i proizvođači gasne opreme biti spremni da daju građanima rok otplate od tri godine, jer se taj dogovor privodi kraju.

- Do kraja iduće godine sto posto će biti gasifikovani i Beograd i Vojvodina - istakao je Bajatović. - Kada ovo što je u toku završimo, bez novih projekata, mi ćemo moći da priključimo do 500.000 potrošača. Privodi se kraju i požarevački okrug, a očekuje se da ove godine počne izgradnja gasovoda prema Valjevu.

Kolubarski okrug će, kako je naveo, biti prioritet, kao i jug Srbije, pre svega zbog industrijskih potrošača, kako je to u februaru obećao predsednik Aleksandar Vučić. Radiće se i gasifikacija Leskovca, Gadžinog Hana i Vranja.

GAS I ZA NELEGALNU GRADNJU

DUŠAN Bajatović je rekao da se sa Vladom radi na prevazilaženju problema uvođenja gasa u nelegalne objekte. Jedno od rešenja je da za priključivanje bude dovoljna potvrda da su oni u postupku legalizacije.

- Sa Vladom ćemo naći neko rešenje da i oni mogu da se priključe - rekao je Bajatović. - Ja se nadam da ćemo obezbediti da svako ko je podneo zahtev za legalizaciju, može da dobije gas. Ne bi trebalo da postoji prepreka za to, ako već imaju vodu, struju i kanalizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

misko

29.08.2020. 14:23

I sta sad? Niko ne bi trebao da se prikljuci dok ne spuste cene. Kao lokalne samouprave rade za narod. Malo sutra, rade za sebe i svoje dzepove. Debelo narod placa prikljucak od cega se rade i gasovodi i na kraju covek nije vlasnik neka toplana ili gasno drustvo. Prikljucak kao racun za dve grejne sezone. Pa ko tu nije normalan. I kao otplata na kredit kao da ljudi nisu dovoljno u kreditima

Leštanac

29.08.2020. 14:58

Nerazumem zašto se lokalna samouprava ugradjuje u cenu priključka na gas? Priključak na električnu struju ili vodovod i kanalizaciju, lokalna samouprava nema veze sa time. Prema tome tako treba da bude i sa gasom. Priključak plaćamo onom ko je gas doveo u našu sredinu, a sa dovodjem gasa na teritoriju neke lokalne samouprave , lokalna vlast nema veze. Prema tome predlažem Srbijagasu da nas priključuje na gas po svom cenovniku. I tačka.

milovan

29.08.2020. 23:26

Ma ja hteo da platim i punu cenu.Ali u Smederevu kaze nemoze. A nemoze zato sto zivim u zgradi na dva sprata.U ulazu ima 9 stanova. I oni kazu da trebamo svi da uvedemo gas ili nitko. Pa tko je tu lud.A gas prolazi pored zgrade. Stace ona mreza ako nemoze. Ali Srbija je to.

PERAAS

31.08.2020. 12:55

@milovan - BRATE MILOVANE.... NAUCI MALO GRAMATIKU SRPSKOG JEZIKA.... JEDNA PROFESORKA SRPSKOG JEZIKA JE DALA OGLAS DA RAZDVAJA NEZNAM PO KUCAMA....VIDI S NJOM AKO SI PRESTAR ZA OSNOVNU SKOLUU.....

Kiza

30.08.2020. 00:15

А због чега се уопште плаћа прикључак?! Шта потрошач добије за те паре. Ем им скупо плаћаш гас и тиме у ствари ти њима чиниш услугу, ем ти то још и наплате! Земљо Србијо, опамети се! Треба да буду срећни што људи хоће да купе гас, а не још и да их уцењују! Замисли кад би самопослуге почеле да наплаћују улазак у продавницу јер су ти омогућили да купиш њихову робу?! Само кажем...

Sinisa

30.08.2020. 14:47

Nije tacno...proslog novembra sam uveo grejanje na gas,vecina taksi su republicke,jedina opstinska je direkcija za izgradnju.Ko ne veruje mogu dokumentovati.Npr EPS_ova taksa je bila najskuplja I iznosila je 30150rsd.Pozdrav...iz Paracina.

Ivan Zgrozeni

30.08.2020. 15:37

Postoji jeftinije, pravednije resenje koje se primenjuje u realnom svetu. Srbijagas da izgradi prikljucke o svom trosku. Zasto bi gradjani trebali da grade infrastrukturu prebogate kompanije? Smrt komunizmu - Sloboda narodu! Naravno, pod uslovom da zele da prodaju gas potrosacima.