LOKALNE TAKSE KOČE PRIKLJUČAK: Pompezno najavljivana akcija jeftinijeg uvođenja gasa još nije počela

E. B. T.

29. 08. 2020. u 14:00

OD početka jula, kada je najavljeno da kreće akcija jeftinijeg uvođenja gasa u domaćinstava, prijavilo se 25.000 građana, ali nadležni još uvek ne znaju kada će obećano početi da se realizuje.

ЛОКАЛНЕ ТАКСЕ КОЧЕ ПРИКЉУЧАК: Помпезно најављивана акција јефтинијег увођења гаса још није почела

Dušan Bajatović

Nisu rešili glavni problem, a to je izmena odredaba Pravilnika o posebnoj vrsti objekata. Ovo je neophodan uslov da bi se obezbedila planirana, niža cena individaualnog priključka od 780 evra, jer bi se time izbegle paprene takse lokalnih samouprava. U zavisnosti od opštine, te naknade uvećavaju trošak građana za uvođenje gasa, od 400 do 1.300 evra.

"Novosti" su više puta pokušavale od nadležnih da saznaju kada će ovaj akt biti promenjen, ali odgovor ni sada nismo dobili. Mada je i dalje nejasno kada počinje realizacija čitavog posla, direktor "Srbijagasa", Dušan Bajatović, najavio je u sredu da će građani od ponedeljka moći da zovu, kako je rekao, određene filijale i da se prijavljuju za priključak. A o svemu će biti obavešteni putem medija.

- "Srbijagas" je za sve delove zemlje formirao radne jedinice koje će se baviti priključcima na gas - istakao je Bajatović za RTS. - Do kraja godine plaranimo da priključimo bar 15.000 domaćinstava. Do sada se već prijavilo 25.000 građana.

On je ponovio da je to javno preduzeće obezbedilo novčana sredstva i da će omogućiti svuda u Srbiji da priključak za gas košta 780 evra i to na 36 meseci bez kamate u dinarima. Kako je rekao, očekuje da će i izvođači unutrašnjih instalacija i proizvođači gasne opreme biti spremni da daju građanima rok otplate od tri godine, jer se taj dogovor privodi kraju.

- Do kraja iduće godine sto posto će biti gasifikovani i Beograd i Vojvodina - istakao je Bajatović. - Kada ovo što je u toku završimo, bez novih projekata, mi ćemo moći da priključimo do 500.000 potrošača. Privodi se kraju i požarevački okrug, a očekuje se da ove godine počne izgradnja gasovoda prema Valjevu.

Kolubarski okrug će, kako je naveo, biti prioritet, kao i jug Srbije, pre svega zbog industrijskih potrošača, kako je to u februaru obećao predsednik Aleksandar Vučić. Radiće se i gasifikacija Leskovca, Gadžinog Hana i Vranja.

GAS I ZA NELEGALNU GRADNjU

DUŠAN Bajatović je rekao da se sa Vladom radi na prevazilaženju problema uvođenja gasa u nelegalne objekte. Jedno od rešenja je da za priključivanje bude dovoljna potvrda da su oni u postupku legalizacije.

- Sa Vladom ćemo naći neko rešenje da i oni mogu da se priključe - rekao je Bajatović. - Ja se nadam da ćemo obezbediti da svako ko je podneo zahtev za legalizaciju, može da dobije gas. Ne bi trebalo da postoji prepreka za to, ako već imaju vodu, struju i kanalizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna