NOVOSTI SAZNAJU - ZLATNA ŽILA NA TROMEĐI? Kanadske kompanije pronašle ležišta plemenitog metala

V. Đ.

14. 08. 2020. u 08:13

НОВОСТИ САЗНАЈУ - ЗЛАТНА ЖИЛА НА ТРОМЕЂИ? Канадске компаније пронашле лежишта племенитог метала

Istraživaće se na granici Srbije, Severne Makedonije i Bugarske / Novosti

KANADSKA istraživačka firma "Medgold risorsis", koja je nagovestila da je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, u okviru projekta nazvanog "Tlamino" pronašla preliminarne rezerve od oko sedam miliona tona rude, sa oko 680.000 unci, odnosno blizu 19,3 tone zlata, vredne nešto više od milijardu dolara, najavila je izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo da potvrdi.

Istovremeno, i kanadska geološka kompanija "Tedijan" saopštila je da je postigla dogovor o kupovinu srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške. Ova firma, koja traga za ležištima metala u Srbiji, Bugarskoj i na Kosmetu, saopštila je da je postigla dogovor o kupovini srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške, gde su se nekada nalazili rudnici srebra i cinka - saznaju "Novosti".

Što se tiče Projekta "Tlamino", kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim. Addison Mining Services Ltd. i Bara Consulting Ltd., obe kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva, rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

Inače, "Medgold" je u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom Projekat "Tlamino", pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatna 193 grama po toni srebra. Ova kanadska firma, inače, ima sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje "Fortuna silver", u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra "San Hoze" u Meksiku i peruansko ležište srebra "Kailoma".

TRAŽE NA 200 KVADRATNIH KILOMETARA

"Medgold" je, prema sporazumu sa kanadskim "Fortuna silverom", koji u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata "Lindero", obavezan da u dalja istraživanja ove oblasti investira osam miliona dolara. Prema tom sporazumu, "Fortuna" bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u Projektu "Tlamino".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Bonaparta

14.08.2020. 08:35

Samo da se još neko seti da podigne rudnu rentu na minimum 10% ako ne i 15 %. Sadašnjih 3% je kao da proste za svoje da vam udele dinar za hleba. Jednog dana kada prestane eksploataciji šta će da nam ostane, naslage zemlje i rupe u zemlji, a oni će da nose kajmak. Podići rudnu rentu i kada im damo pravo na eksploataciji da urede ekološki sav teren po zatvaranju ležišta rude.

Nebojša

14.08.2020. 08:57

Na zost mi od toga nemamo nista sem 3% rudne rente koja je vise nego sramno mala. Za vreme SFRJ su uradjena mnoga istrazivanja koja su prodata strancima koji sada dolaze na ciljana i vec proverena mesta samo da ptvrde i provere ono sto su nasi ljudi radili. Nema nikakve logike da se drzava ne zaduzi i sama otvori rudnike ili makar da radimo pola pola sa nekim, recimo Kinezima. Prosla istrazivanja kod Bora su stranci prodali za 2.5 milijardi dolara a nama naravno nista.

Sale

14.08.2020. 09:28

Pažljivo braćo sa tim "kanadskim rudarskim kompanijama" koje u mnogo slučajeva imaju kancelarije tamo u nekom poštanskom sandučetu. Nekoliko njih su već vršljale po istočnoj Evropi a dokazalo se da su pravan za fondove uglavno pod kontrolom našeg dobrog starog prijatelja Đoleta Soroša.

baba

14.08.2020. 10:40

Jedna fina (troy) unca teži 31,1035 grama, a ne 28,35 grama kako ste vi izračunali. Dakle, moguće je da se rezerve zlata procenjuju na 21,15 tona, što je 1,85 tona (120 miliona dolara) više nego što je navedeno u tekstu.