BUGARSKA NE ODUSTAJE OD "GASPROMA": Iz Sofije demantovana izjava zamenika premijera da neće obnavljati ugovor sa ruskom kompanijom

E. B. T.

21. 03. 2022. u 22:05

BUGARSKA ne namerava da odustane od saradnje sa "Gaspromom". Ovo je Raša tudej na ruskom u ponedeljak prenela kao izjavu bugarskog premijera Kirila Petkova bez preciziranja gde i kome je to poručio. Njegov zamenik Asen Vasiljev je dva dana pre toga ustalasao javnost u regionu najavom da njegova zemlja neće obnavljati ugovor o snabdevanju gasom sa ruskim "Gaspromom" zbog rata u Ukrajini i da će razmotriti alternativne isporuke i budući zajednički ugovor sa EU.

БУГАРСКА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ГАСПРОМА: Из Софије демантована изјава заменика премијера да неће обнављати уговор са руском компанијом

Čelnici Bugarske i Rusije, Turske i Srbije na otvaranju gasovoda / Foto AP

Srbiji plavo gorivo stiže gasovodom "Balkanski tok", preko teritorije Bugarske, i ide dalje za Mađarsku. Predsednik Aleksandar Vučić u nedelju je poručio da izjava Vasiljeva ne dovodi u pitanje tranzit za našu zemlju i da će Srbija, svakako, razgovorati sa "Gaspromom" u vezi sa novim ugovorom.

Evropsko tržište energenata potresa niz problema koji su posledica sukoba u Ukrajini, a među njima je i namera EU da zabrani ruske isporuke nafte u okviru daljih sankcija prema toj zemlji. Zvanična Moskva je upozorila da će Evropa biti teško pogođena u slučaju takvog embarga, jer bi to urušilo energetsku ravnotežu kontinenta, dok na Sjedinjene Države takva odluka nema uticaj. Potredsednik ruske vlade, Aleksandar Novak ocenio je da bi u toj situaciji cena barela crnog zlata mogla da poraste na 300 dolara.

- Evropa ne može u potpunosti da se odrekne uvoza ruske nafte, jer je nemoguće da je u ovom trenutku nadoknadi - izjavio je Novak. - U slučaju odbijanja naših isporuka, ja kažem da će cena nafte iznositi 300 dolara po barelu, dok neki procenjuju da će to biti 500 dolara.

Saudijska Arabija je poručila u ponedeljak da neće snositi nikakvu odgovornost za bilo kakvu nestašicu ponude crnog zlata na globalnom tržištu, jer napadi jemenskih Hutija, koje podržava Iran, pogađaju proizvodnju u kraljevini.

Paralelno Velika Britanija planira da preuzme upravljanje "Gaspromovim" maloprodajnim objektima na Ostrvu.

SKOK NA BERZAMA

CENE crnog zlata su porasle u ponedeljak za više od tri dolara, pri čemu je barel evropskog "brenta" dostigao vrednost od 111,37 dolara, a američkog WTI 108,24 dolara. Na ovaj skok utiče razmatranje EU da se pridruže embargu SAD na uvoz ruske nafte, i napad na saudijska naftna postrojenja tokom vikenda, koji je izazvao nervozu na tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća