USKORO PREGOVORI O NOVOM UGOVORU SA GASPROMOM Bajatović: Cena gasa bi mogla da bude oko 800 dolara po kubnom metru

Tanjug

16. 03. 2022. u 11:36

GENERALNI direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je da će u narednih nekoliko dana početi pregovori sa Gaspromom o novom dugoročnom gasnom aranžmanu za isporuke ruskog gasa Srbiji, koji bi trebalo da budu završeni najkasnije do 15. maja.

УСКОРО ПРЕГОВОРИ О НОВОМ УГОВОРУ СА ГАСПРОМОМ Бајатовић: Цена гаса би могла да буде око 800 долара по кубном метру

Dušan Bajatović / Foto Tanjug

Razmenili smo pisma o tome sa rukovodstvom Gasprom eksporta i Gasproma, i očekujemo da prva razmena papira, što konkretno znači kako oni vide situaciju sa novim dugoročnim ugovorom i kako je vidi Srbijagas, bude ovih dana, rekao je Bajatović Tan‌jugu.

Dodaje da bi tako pregovori faktički trebalo da počnu ovih dana.

- Nadamo se da će se završiti najkasnije do 15. maja, jer se aranžman koji je dogovoren između predsednika Rusije i Srbije Putina i Vučića završava 31. maja, koji podrazumeva sadašnju cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, rekao je Bajatović.

Na pitanje koju cenu očekuje za Srbiju i na koliko vremenski, Bajatović kaže da će ugovor biti sklopljen na 10 godina, dok što se tiče cene ne može sada tačno da kaže, pošto će ona biti rezultat kombinacije tzv. naftne formule i tržišne cene.

Foto: V. N.

Takođe, sadržaće određenu fleksibilnost, pošto do sada to nije bilo formalno predviđeno u ugovorima, naglasio je Bajatović u izjavi za Tan‌jug i napomenuo da, na primer, sada u zimskom periodu trošimo tri do četiri puta više gasa nego leti.

Istakao je da je cilj da se obezbedi dovoljna količina gasa i da cena bude povoljnija od tržišne, kao i da ugovor obezbedi određenu fleksibilnost.

- Tako da ne mogu da kažem cenu, jer će zavisiti od cene nafte na tržištu, pa će takva biti i naša cena. Ali ono što ja mogu da prognoziram jeste da bi se u prvoj fazi povrata cene gasa na neku normalnu vrednost ona mogla pozicionirati na nekih 800 ili 850 dolara. A u kasnijoj fazi, ako se smiri situacija u Ukrajini, cena bi mogla da se stabilizuje na nekih 600 do 650 dolara za 1.000 kubnih metara, rekao je Bajatović.

BONUS VIDEO: IZGRADNjA GASOVODA SRBIJA-BUGARSKA: Premijerka Brnabić prisustvovala početku radova

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a