MINISTAR MALI NAJAVIO: Do 2026. plata će biti 1.000, a penzije 500 evra

Tanjug

11. 02. 2022. u 10:01

VLADA je juče usvojila novi predlog zakona za isplatu mladima novih 100 evra, rekao je jutros ministar finansija Siniša Mali.

МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: До 2026. плата ће бити 1.000, а пензије 500 евра

Foto: Tanjug

Ministar je podsetio i da su penzioneri juče dobili 20 hiljada uz penziju, i dodao da su ispunili dato obećanje.

- Ovo je najveća pojedinačna jednokratna pomoć penzionerima u Srbiji. Želimo da pokažemo koliko brinemo o njima i da im pokažemo koliko smo im zahvalni – rekao je Mali na TV Pink.

Rekao je da se time pokazuje i snaga ekonomije Srbije, i dodaje da je to još jedna potvrda odgovorne ekonomske politike koju vodi zemlja.

- Druga vest, da je najveći broj penzionera dobio veće penzije za 5,5 posto. Ukupna masa penzija povećana je za 11,2 odsto.

Dajemo im ogromnu pažnju i pokazujemo ogromnu brigu.

 

Do 2026. penzije 500 evra

Obećali smo da će rasti sve više i više i to i činimo – rekao je Mali i dodao da će penzije do 2026 godine biti 500 evra.

Kako kaže, najveća ekonomska kriza u svetu i dalje traje, a Srbija, dodaje, izlazi sa paketima pomoći za svoje građane.

- Videli ste sve te uplate koje smo dali, a uskoro će biti još jedna isplata za mlade od 100 evra – rekao je Mali.

 

Ko i kada može da se prijavi za 100 evra

Od 16. do 31. maja, mladi koji su napunili 16 godina moći će da se prijave za pomoć od 100 evra. Oni koji su u toj starosnoj grupi, a već su se prijavili prvi put, sada nema potrebe ponovo.

On je istakao da je jako ponosan na tu meru, koja je napravljena da se podigne optimizam kod mladih, ali i da im se pokaže koliko su važni za budućnost Srbije.

- Neki od tih klinaca su prvi put dobili neki novac – rekao je Mali.

Ministar kaže da kad god je ranije bila neka kriza, država se povlačila u sebe, a građani su bili prepušteni sami sebi. Kako kaže, ovog puta to nije bilo tako.

- Mi smo spasli našu ekonomiju. Pogledajte velike zemlje oko nas, ljudi su zatvarali pogone, gubili su poslove, a mi smo uspeli da sačuvamo našu ekonomiju, pomogli smo da se umanje negativne posledice kovida-19. Kada nas uporedite sa drugim zemljama, vidite koliko smo uspešno radili - rekao je Mali.

Kako kaže, uprkos svim ulaganjima, nabavkama respiratora, lekova, gradnji bolnica, metroa, pa i, dodaje, pored svih novčanih pomoći građanima, država se dobro izborila sa svime.

 

Do 2026. prosečna plata 1000 evra

- U julu 2012. na računu smo imali 8,5 milijardi dinara, ni za plate ni za penzije. U ovom trenutku imamo 162 milijarde dinara na računu. Potpuno smo likvidni. Kroz teške reforme smo došli do toga da već četiri godine imamo suficit u budžetu – rekao je Mali.

Kako kaže, do kraja mandata naredne vlade prosečna plata biće 1000 evra.

BONUS VIDEO: Vučić na ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš-Pločnik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati