VIŠE OD 200.000 LJUDI U SRBIJI: Uplaćuje novac u dobrovoljne penzijske fondove

Tanjug

15. 11. 2021. u 22:32

NA tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju trećeg tromesečja ove godine poslovala su četiri društva, koja su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, jedna kastodi banka, pet banaka posrednika i jedno društvo za osiguranje posrednik, navodi se u izveštaju NBS o stanju na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova.

ВИШЕ ОД 200.000 ЉУДИ У СРБИЈИ: Уплаћује новац у добровољне пензијске фондове

D. Balšić

Neto imovina fondova iznosila je 48,8 milijardi dinara i u odnosu na prethodno tromesečje bila je veća za 1,2 odsto.

Ukupne uplate u trećem tromesečju su iznosile 938,9 miliona dinara, članovi su povukli 543,7 miliona dinara, dok je dobit od ulaganja iznosila 225,8 miliona dinara.

U dobrovoljne fondove je, navodi se u izvešatju NBS, uplaćivalo 209.019 korisnika, što čini 9,3 odsto od broja zaposlenih u Srbiji.

Oni u proseku na računima imaju po 261.000 dinara.

Većinu korisnika, 57,3 odsto su činili muškarci, prosečna starost korisnika je iznosila 47 godina, a najviše je onih između 40 i 60 godina.

U trećem tromesečju, bilo je 40,9 odsto individualnih uplata, 33,4 odsto su bile uplate poslodavaca koji kao obveznici uplate svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, a 25,7 odsto su činile uplate preko penzijskih planova.

Ukupan iznos uplata u dobrovoljne penzijske fondove u trećem kvartalu je iznosio 938,9 miliona dinara.

Kada je reč o isplatama, ukupan iznos se povećava iz godine u godinu i u trećem tromesečju je iznosio je 543,7 miliona dinara, navodi se u izveštaju NBS.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a