VELIKI POSAO ZA SRBIJU: "Lazar 3" dominirao na vojnoj paradi u Turkmenistanu (VIDEO)

Novosti online

27. 09. 2021. u 15:00

TURKMENISTAN je prva strana država koja je kupila srpsko borbeno oklopno vozilo "Lazar 3" sa kupolom 30mm i sada ga je svečano prikazala na vojnoj paradi koja se održala u toj državi.

ВЕЛИКИ ПОСАО ЗА СРБИЈУ: Лазар 3 доминирао на војној паради у Туркменистану (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Turkmenistan je u martu ove godine kupila borbeno vozilo srpske namenske industrije koji proizvodi domaća firma Jugoimport SDPR.

 

Tadašnji ambasador Srbije u Rusiji i Turkmenistanu Miroslav Lazanski je tom prilikom istakao da je to novi proboj srpske namenske industrije na azijsko tržište koje je veoma značajno kako za domaću kompaniju, tako i celu državu.

- Velika vest za srpsku vojnu industriju i za privredu Srbije jeste da je kompanija "Jugoimport SDPR", koja je inače integrator vojne industrije Srbije, prodala borbena vozila pešadije 'Lazar 3' Turkmenistanu. To je odlična vest ne samo za kompaniju "Jugoimport SDPR" nego i za njene kooperante, zato što je to prvi put da borbeno vozilo pešadije "Lazar 3" prodajemo jednoj zemlji u Aziji - rekao je tada Lazanski.

Oklopni transporter "Lazar 3" sa kupolom 30 mm verzija je domaćeg borbenog vozila osmotočkaša koji se nalazi u naoružanju Vojske Srbije i Žandarmerije i opremljen je ruskim naoružanjem. Reč je o kupoli na kojoj se nalaze top, mitraljez i automatski bacač granata.

Borbeno vozilo "Lazar 3" ima jednosedu kupolu MB2-02, opremljenu topom kalibra 30 milimetara, mitraljezom kalibra 7,62 milimetra, automatskim bacačem granata kalibra 30 milimetara i bacačima dimnih kutija. Borbeni komplet topa je 300 (ili u drugoj verziji 500) granata, mitraljeza 2.000 metaka, a bacača 200 granata.

Kupola borbenog oklopnog vozila "Lazara 3" opremljena je optoelektronskom nišanskom spravom, laserskim daljinomerom i sistemom za upravljanje vatrom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba