ZARADA 70.000 DINARA MESEČNO: Dnevnice su dobre, traže se radnici - nedostatak berača šljiva u Srbiji

Novosti online

13. 08. 2021. u 13:00 >> 13:07

"TRAŽE se radnici za rezanje zaseda i branje šljiva u selu Čumić kod Kragujevca poznatom po voćarskoj proizvodnji, u okolini Topole, Čačka… Stan i hrana obezbeđeni. Dnevnica do 3000 dinara, što je oko 70.000 dinara u proseku za oko mesec dana rada“…

ЗАРАДА 70.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО: Дневнице су добре, траже се радници - недостатак берача шљива у Србији

Foto Tanjug

Upravo tako izgledaju oglasne strane ovih dana, ali i vapaju pojedinih proizvođača šljiva koji tvrde da im se često dešava da sezonski radnici usred berbe napuste teren, jer nemaju snage da izdrže tempo i sulove rada koji su često teški, zbog velikih vrućina.

NJihov najveći problem je što ne mogu da nađu kvalifikovane radnike, a posebno rezače voća, kojih inače nema dovoljno. Uz to, i pandemija im je pomalo pomrsila konce.

Proizvođač Goran Mijailović, nekadašnji predsednik Udruženja voćara u Čumiću, naglašava da je već hroničan problem to što domaćinstva koja se bave gajenjem šljive nemaju dobre radničke rezače.

 - Ima ih, ali nedovoljno. Kada je reč o beračima njih je takođe malo. Mada, ove godine i nije toliko strašno, jer je rod šljive podbacio. Taj problem rešava se tako što neka domaćinstva imaju stalne radnike, ali često i svi članovi porodice moraju da rade u voćnjaku. Pošto berba traje tokom jula i u avgustu, prinuđeni su da uzimaju odmore za berbu, zovu prijatelje i komšije u pomoć… - nabraja Mijailović.

Naglašava se da dnevnice nisu male, oko 3.000 dinara, ali da se radi udarnički, od sedam do 17 sati, svakog dana, osim kada je crveno slovo ili kada pada kiša. U njegovom kraju, nadomak Kragujevca, mahom se gaji šljiva, a u mnogim delovima Šumadije, ovogodišnji rod znatno je manji nego lane, najviše se gaje čačanska lepotica i stenlejk, ali te sorte nisu ovog leta rodile u svom puno kapacitetu.

 - Za trećinu je smanjen rod u odnosu na 2020. Do toga je došlo jer je bio kasni mraz, loši vremenski uslovi. Imali smo toplu zimu, sve je rkenulo, i onda je od mraza sve stradalo – dodaje Mijailović.

Šumadijska šljiva se više ne izvozi toliko u Rusiju, već uglavnom u zemlje Evropske unije, jer su i tamo voćnjaci stradali od mraza. Završava se berba čačanske lepotice, a za nekoliko dana berači koji imaju pune ruke posla, preći će na sortu stenlej.

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)