POČELO POVLAČENJE SLADOLEDA SA PESTICIDIMA: Ministar objasnio koliko je opasna supstanca koja se u njima nalazi

Tanjug

04. 08. 2021. u 09:39

MINISTAR poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je sa rafova i iz magacina u Srbiji počelo povlačenje spornih sladoleda sa povećanim nivoom etil oksida.

ПОЧЕЛО ПОВЛАЧЕЊЕ СЛАДОЛЕДА СА ПЕСТИЦИДИМА: Министар објаснио колико је опасна супстанца која се у њима налази

M. Anđela

Nedimović je za TV Prva rekao da je u pitanju povlačenje sladoleda BOUNTY, Snickers i Twix, koji su uvezeni iz EU zemalja, i dodao da za sada nemaju informaciju da su njihove čokolade sporne.

Ministar je objasnio da je etil oksid supstanca koja u povećanom konzumiranju može da izazove probleme i dodao da bi se to moglo dogoditi ukoliko se pojede oko 20 kilograma sladoleda dnevno.

Foto N. Fifić

 

Naveo je da su informaciju o spronim sladoledima dobili od španskih kolega, preko RASFF-a sistema, čije su članice evropske zemlje.

- Ko i gde otkrije bilo koju nepravilnost, to odmah ulazi u sistem, tako alarmira sve u lancu da postupe na odgovarajući način - rekao je Nedimović.

Dodao je da pojedine zemlje, kao na primer Belgija, neće da povlače te sladolede sa tog tržišta, jer, kako objašnjava, toleriše "plus ili minus" procenata nekih suspstanci u hrani.

- Mi to nećemo tolerisati, jer imamo jasno definisane granice. Naš posao je da štitimo potrošače, a to ćemo raditi i u svakom budućem trenutku - rekao je Nedimović.

Naglasio je da se ti sladoledi neće naći na tržištu, dok se ne otklone nedostaci.

Naime, juče je saopšteno da je u Upravi za veterinu 2. avgusta, u 17:38 sati, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo obaveštenje kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz Francuske sadrži stabilizator "Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800" - etil oksid iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)