OD DANAS UKINUT ROMING NA ZAPADNOM BALKANU: Cene niže i za 90 odsto, evo koliko će vas koštati pozivi

Novosti online

01. 07. 2021. u 07:34

ROMING između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od danas je ukinut.

ОД ДАНАС УКИНУТ РОМИНГ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Цене ниже и за 90 одсто, ево колико ће вас коштати позиви

Foto: Depositphotos

Potrošnja minuta, poruka i gigabajta od danas se u celoj zoni Zapadnog Balkana obračunava isto kao u nacionalnom saobraćaju.

- Prvo potrošite ono što imate u paketu, a posle toga vam se naplaćuje po cenama koje važe u nacionalnom saobraćaju, kao da ste u Srbiji - objasnio je za RTS Dejan Turk.

Nešto drugačija situacija je sa internetom, gde će se određena količina trošiti bez nadoknade, preko toga će operater imati pravo da naplati neke usluge prenosa podataka, ali opet po cenama u nacionalnom saobraćaju.

Ukidanje rominga se, kada je reč o prenosu podataka, odnosi na fair usage, odnosno umerenu potrošnju. Takav dogovor imaju i operateri u Evropskoj uniji.

Preporuka je da se korisnici, pre nego što pođu na put, bolje upoznaju sa svojim paketom, odnosno sadržajem paketa i tarifom, da bi se izbegla iznenađenja.

Ukidanje rominga deo je sporazuma koji je zaključen u Beogradu u aprilu 2019. godine, prvog dana "Digitalnog samita Zapadnog Balkana"

Cene rominga u Grčkoj od danas niže od 50 do 99 odsto

Od danas će cene telefoniranja u romingu sa Grčkom za građane Srbije biti niže od 50 do 90 odsto, što je zasluga naših operatora, izjavila je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

- Primenom Memoranduma o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva za digitalnu upravu Grčke o smanjenju međunarodnih tarifa za roming, postignut je uspeh srpske strane i izražena visoka spremnost srpskih operatora da pripreme ponude sa znatno nižim tarifama, pogotovo imajući u vidu kratki vremenski period od potpisivanja Memoranduma do njegove primene - istakla je Matićeva.

Ona je podsetila da Memorandum koji je potpisan u maju ove godine podrazumeva podsticanje mobilnih operatora da zaključuju bilateralne sporazume kojima će omogućiti niže cene roming tarifa.

- Da bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju očekujemo da i grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju. Međutim, zahvaljujući srpskim operatorima, već sada su cene rominga za na naše građane značajano snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka - navela je ministarka Matić.

Prema tabeli koju je objavilo Ministarstvo, Telenor je cenu odlaznih poziva iz Grčke snizio sa 110 dinara na 50 dinara, dolazni pozivi su sniženi sa 45 na 12 dinara, SMS popruke sa 28 na šest dinara a prenos podataka sa 920 dinara po megabajtu na samo jedna dinar.

Od 1. jula cena odlaznih i dolaznih poziva iznosiće 49 dinara po minutu razgovora (sniženje od 50,51%), SMS-a 14,9 dinara (sniženje 48,62%), dok će od 9. jula cena prenosa jednog megabajta iznositi 1 dinar (od 1. do 8. jula cena prenosa jednog megabajta biće preko 90 odsto niža nego ranije i iznosiće 92,16 dinara, budući da je iz tehničkih razloga potrebno još nekoliko dana za primenu najniže moguće cene, na samo 1 dinar po megabajtu).

Telekom Srbija je pojeftinio odlazne pozive iz Grčke sa 102 dinara na 19,06 dinara, dolazne pozive sa 36 na 3,58 dinara, SMS poruke sada umesto 24 dinara koštaju samo četiri dinara, a prenos podataka umesto pređašnjih 600 dinara sada koštaju samo dinar.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)