POŠTOVANJE ZAKONA ZEMLJE DOMAĆINA: Čen Bo - Kineska preduzeća pridaju veliku pažnju ekologiji

Tanjug

29. 06. 2021. u 08:50

KINA zahteva od kineskih preduzeća koja posluju u inostranstvu da se strogo pridržavaju relevantnih zakona zemlje domaćina, uključujući zakone koji se odnose na zaštitu životne sredine, tako i od kineskih preduzeća u Srbiji zahtevamo da pridaju veliku pažnju zaštiti životne sredine, izjavila je ambasadorka NR Kine Čen Bo.

ПОШТОВАЊЕ ЗАКОНА ЗЕМЉЕ ДОМАЋИНА: Чен Бо - Кинеска предузећа придају велику пажњу екологији

Foto: Printscreen

U intervjuu za današnju Politiku, a odgovarajući na pitanje da prokomentariše primedbe da kineske tehnologije zagađuju okolinu, Čen je odbacila te tvrdnje i navela da je "Hbis" železara u Smederevu nakon tehničkih transformacija uspela da u fabrici znatno smanji emisiju štetnih gasova po toni čelika.

Istakla je i da "Hbis" i "Ziđin Bor" napreduju sa izgradnjom postrojenja za zaštitu životne sredine.

 - Za Kinu je agenda zaštite životne sredine na značajnom mestu u strategiji nacionalnog razvoja. Čista energija trenutno čini 24,3 odsto ukupne potrošnje energije u Kini - navela je Čen.

Kaže i da prema svim instaliranim kapacitetima i proizvodnji solarne energije i energije vetra Kina zauzima prvo mesto na svetu i dodaje da je emisija ugljen-dioksida po jedinici BDP-a za oko 48,4 odsto manja u odnosu na 2005. godinu.

Na pitanje da li očekuje da će Zapad "izbaciti" Kinu sa naših prostora kada je reč o prodoru kineske tehnologije, naročito u oblasti telekomunikacija, Čen je navela da su Kina i Srbija suverene i nezavisne zemlje, te da će one same odlučivati u kojim oblastima će sarađivati i kako će se razvijati ta saradnja.

Upitana da li ocekuje postavljanje novih zahteva Beogradu od EU u oblasti teške industrije, jer one, na konstataciju novinara lista, direktno ugrožavaju interese Brisela na ovim prostorima, ambasadorka je istakla da saradnja Kine i Srbije nikada nije bila usmerena protiv neke treće strane i da ne vidi nijedan apekt saradnje dve država koji ugrožava legitimne interese EU.

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, Čen je naglasila da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i smatra da u okviru Rezolucije 1244 i ostalih relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN treba rešavati pitanje KiM.

 - Razumemo i podržavamo legitimni zahtev Srbije po pitanju KiM i cenimo njene napore u traženju rešenja putem dijaloga - navela je Čen.

Komunistička partija Kine ove nedelje slavi 100 godina postojanja, a Čen povodom tog jubileja kaže da nema Nove Kine bez Komunističke partije.

Navodi da je Kina pre 100 godina bila polukolonijalno i polufeudalno društvo i da je u to vreme centar Šangaja bio strana koncesija, kao i da je na kapiji gradskog parka bio okačen natpis "zabranjen ulaz Kinezima i psima".

Danas je, ističe Čen, Šangaj jedan od najmodernijih gradova na svetu koji su Kinezi sami izgadili i da su oni među najpopularnijim turistima na svetu.

 - U poslednjih 40 godina tokom sprovođenja politike reformi i otvaranja prema svetu, Kina je ostvarila brz razvoj i našla se na prvom mestu u svetu u industrijskoj proizvodnji, trgovini robom i deviznim rezervama... - navela je Čen.

Dodaje da je tokom proteklih 100 godina život kineskog naroda doživeo ogromnu promenu i da je KPK pridobila poverenje i podršku naroda svojim delovanjem i konkretnim rezultatima.

 - Prema podacima poznate američke pi-ar kompanije ''Edelman'', poverenje naroda Kine u svoju vladu je dostiglo 95 procenata. Skoro svaki Kinez smatra da bez KPK nema ni Nove Kine - navela je Čen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri