MOBILNI OPERATERI JOŠ ČEKAJU NA UPUTSTVA: Nema detalja o ukidanju rominga u pet zemalja Zapadnog Balkana i Grčkoj

B. Ca.

07. 06. 2021. u 09:48

PREMDA se 1. juli bliži, građani koji planiraju da letuju u inostranstvu još precizno ne znaju šta će podrazumevati najavljeni besplatni roming u zemljama Zapadnog Balkana i Grčkoj.

МОБИЛНИ ОПЕРАТЕРИ ЈОШ ЧЕКАЈУ НА УПУТСТВА: Нема детаља о укидању роминга у пет земаља Западног Балкана и Грчкој

Arhiva

Resorna ministarka Tatjana Matić potvrdila je nedavno da su potpisani sporazumi po kojima će naši državljani od 1. jula u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Grčkoj razgovarati po cenama kao kod kuće, ali se mobilni operateri nisu još tim povodom oglasili sa konkretnim informacijama.

Ne zna se još da li će pretplatnici domaćih operatera sa paketima koji uključuju besplatne minute, poruke i internet moći bezbrižno da pređu granicu bez isključivanja "prenosa podataka". Nije garantovano da ćemo sa USB mobilnim internetom, kupljenim u nekoj od telekomunikacinih kompanija u Srbiji, moći bezbrižno da surfujemo sa plaže.

Kako u Ministarstvu telekomunikacija kažu, u toku su razgovori sa operaterima o svim ovom detaljima.

- Cene roming usluga biće korigovane na osnovu Memoranduma o razumevanju između srpskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva za digitalnu upravu Republike Grčke o smanjenju međunarodnih tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga - kažu nadležni. - Ovim dokumentom ministarstva su se obavezala da će podsticati operatere javnih mobilnih elektronskih komunikacija u Srbiji i Grčkoj da postignu međusobne sporazume u vezi sa trajnim snižavanjem međunarodnih veleprodajnih tarifa. To se odnosi na smanjenje maloprodajne cene poziva, slanja SMS poruka i razmene podataka u romingu.

U toku su razgovori sa operaterima, kako grčkim tako i domaćim, u vezi sa načinom realizacije sporazuma, odnosno o konkretnim tehničkim detaljima i javnost će biti blagovremeno obaveštena o ishodima, kažu u Ministarstvu. Cene će svakako, kao i u domaćem saobraćaju, varirati kod različitih operatera i zavisiće i od paketa za koje se korisnici odluče.

Operateri u kol-centrima kompanija sa kojima naši žitelji imaju pakete i postpejd ugovore potvrđuju da još nemaju jasne smernice i da se ponovo raspitamo za desetak dana. Prema dosadašnjim informacijama, kažu da će ova odluka verovatno podrazumevati da paketi u potpunosti važe i van granica.

- Zavisi od konkretnog ugovora, ali ako u vašem paketu imate tri gigabajta interneta, bezgranično minuta i poruka u domaćem saobraćaju, to bi isto trebalo da važi i u inostranstvu - rečeno nam je u kol-centru jednog mobilnog operatera.

CENOVNICI

AKO bude važilo pravilo kao kod kuće, pripejd korisnici MTS, "Telenor" ili A1 mreže bi i u romingu pet zemalja sa kojima je sklopljen sporazum, plaćali minut razgovora 11,9 dinara, a slanje SMS poruke 5,9 dinara. Kod operatera koji naplaćuju i uspostavljanje mreže to je dodatnih 11,9 dinara, a cena MMS poruke je 12 do 15 dinara.

SPORAZUM

REGIONALNI sporazum o romingu potpisan je 2019. u okviru Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu. Na ovaj način Srbija, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, Albanija, idu putem država članica EU koje su međusobno ukinule roming pre nekoliko godina i čiji građani razmenjuju pozive, poruke i podatke po istim cenovnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)