KAKO NA ODMOR U GRČKU: Testiranje mladih košta više nego letovanje

J. Subin

04. 06. 2021. u 10:00

NA testiranje dece od 12 godina, koja sada putuju na letovanje, recimo u Grčku, potrebno je izdvojiti koliko i za sam aranžman.

КАКО НА ОДМОР У ГРЧКУ: Тестирање младих кошта више него летовање

Foto M. Anđela

Naime, njima je neophodan negativan PCR test za ulazak u ovu mediteransku zemlju, ali isto to moraju da imaju i da bi se vratili u Srbiju, kako bi izbegli desetodnevni karantin! Kako je cena PCR testa, na sopstveni zahtev, 9.000 dinara, za odlazak i povratak sa letovanja, potrebno je izdvojiti 18.000 dinara po detetu. Nešto jeftinije može da se prođe, ukoliko se povratni test radi, recimo, u Severnoj Makedoniji, gde on iznosi oko 30 evra.

Osim sporazuma koji je Srbija potpisala sa Severnom Makedonijom, Bugarskom, Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom, povratak naših državljana u Srbiju - košta. Naročito ukoliko nisu vakcinisani, jer je za ulazak u Srbiju potrebna potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test. Za decu do 12 godina ne postoje nikakvi uslovi za povratak kući.

- Poslali smo inicijativu Kriznom štabu, Vladi Srbije i Ministarstvu turizma da se prihvati i negativan antigenski test za ulazak u Srbiju - kazao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA).

- Trebalo bi, makar, za mlađe od 16 godina da se obezbedi besplatan PCR, ukoliko su roditelji vakcinisani ili da se smanji njegova cena za decu. Roditelji nemaju izbor za decu, jer ona ne mogu da se vakcinišu. Sada mnogi rade PCR u Severnoj Makedoniji, na putu za Grčku, jer je dosta jeftiniji, ali kada bude zaživeo zeleni sertifikat, neće biti priznato ništa što nije urađeno u Srbiji.

Foto V. N.

Kako se pravila za putovanja menjaju iz dana u dan, najsigurnije je pre planiranja proveriti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova uslove ulaska u pojedine države. Neke od destinacija, na koje naši građani odlaze, priznaju čak i pozitivne PCR testove, stare i po šest meseci, kao dokaz da je virus preležan.

- Nadamo se da će Grčka prihvatiti brzi antigenski test, koji pokazuje da li je neko zaražen koronom, jer je PCR mnogo skup - smatra Seničić.

- Situacija u Grčkoj još nije onakva kakvu bi epidemiolozi voleli, jer je i dalje svakodnevno više od 1.000 obolelih. Postoji i veliko interesovanje za letovanje u Grčkoj, ali najviše kod onih koji imaju zamenska putovanja.

Grčka, koja je jedna od naših omiljenih destinacija, dozvoljava ulazak bez PCR testa ukoliko je građanin ili dete preležalo koronu, odnosno ima dokaz da se to desilo u protekla dva do deset meseci pre putovanja. Posebna povlastica za vakcinisane koji idu u ovu zemlju je i mogućnost bržeg prelaska sa potvrdom o vakcinaciji.

Osim Albanije, Crne Gore i BiH, gde je omogućen ulaz za naše građane bez ikakvih prepreka, samim tim i letovanje može biti "jeftinije", jer nema troška za testove, odlazak na sve druge "morske" destinacije "izbiće" dodatne pare. Po svemu sudeći tako će biti tokom čitave sezone, jer se mnoge zemlje, pa i naša, neće tako lako odreći prihoda od PCR testiranja na sopstveni zahtev.

Kako pandemija u Evropi popušta može se očekivati da će uslovi izlaska iz zemlje, ali i ulaska da se često menjaju. Zato je pre putovanja važno proveriti sve, kako domaće, tako i strane propise.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA ODLUČUJE

SVE inicijative koje se tiču olakšanog ulaska u zemlju, razmatraju se u odnosu na epidemiološku situaciju i procene dobrobiti za našu ekonomiju, olakšavanje građanima prelaska granice, ali pre svega za zaštitu zdravlja naših građana, kazala nam je ministarka turizma Tatjana Matić, povodom inicijative da se smanji cena ili ukine obavezi PCR-a za decu od 12 godina, prilikom ulaska u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)