POZITIVNI I U VREME KORONE: U aprilu sklopljeno 14 odsto više lizing ugovora nego u istom periodu prošle godine

B. Ca.

29. 05. 2021. u 10:36

SUDEĆI po najsvežijoj statistici, ako je bilo zastoja tokom korona godine, tržište davalaca lizinga se oporavlja.

ПОЗИТИВНИ И У ВРЕМЕ КОРОНЕ: У априлу склопљено 14 одсто више лизинг уговора него у истом периоду прошле године

Foto N. Skenderija

Kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije za april ove godine, svedoči da je prošlog meseca sklopljeno oko 14 odsto više ovih ugovora u odnosu na isti period lane.

Tako je umesto 4.658 lizinga 30. aprila 2020. godine, na isti dan 2021, potpisano 5.325 ugovora. Taj broj je za oko 50 veći nego mesec ranije. Iznos ostatka duga veći je za 11,6 procenata nego prošle godine. Lanjskog 30. aprila bio je 6,8 milijardi dinara, a sada je 7,6 milijardi. Dok broj ugovora raste, kašnjenje u otplati se smanjuje.

Prema poslednjim podacima Agencije za privredne registre o poslovanju davaoca lizinga tokom prošle godine zabeležen je manji pad u odnosu na prethodne godine. Dok je u 2018. godini od 13 ovakvih preduzeća 10 poslovalo sa dobitkom, u 2019. devet, a lane osam. U Narodnoj banci kažu, međutim, da je sektor finansijskog lizinga uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona, nastavio i tokom 2020. da ostvaruje pozitivne rezultate.

NAJVIŠE ZA TERETNjAKE

PROSEČAN dug fizičkih lica po lizing ugovoru je 1,4 milijarde dinara. Kada je u pitanju struktura ukupnih potraživanja prema predmetu lizinga, najveći deo se odnosi na teretna vozila, mini-buseve i autobuse - 39,5 procenata, dok su na drugom mestu putnička vozila sa 38 procenata.

To je potkrepio i izveštaj UBS.

- Broj lizing ugovora u kašnjenju prošle godine bio je 733, prošlog meseca 704, a sada ih je 689 - kažu u UBS.

- Učešće kašnjenja u ostatku duga 2020. godine bilo je 6,6 procenata, a sada 5,5 odsto.

Kako u NBS kažu, na kraju prošle godine, bilansna aktiva je za 12 procenata viša nego na kraju 2019, a dospela nenaplaćena bruto potraživanja na kraju 2020. čine samo 2,4 procenta bruto potraživanja po osnovu finansijskog lizinga.

- U ukupnim dospelim nenaplaćenim potraživanjima, najveći deo odnosi se na ona od čijeg je dospeća proteklo više od 90 dana, ali njihovo učešće u ukupnim bruto dugovima po osnovu finansijskog lizinga iznosilo je samo 1,6 procenata - kažu u NBS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)