SRBI NEĆE KRALJIČINOG ADVOKATA: Žrtve terorista Tačija i Veseljija protiv odluke Haga da ih zastupa Britanac Sajmon Loz

S. S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

12. 05. 2021. u 08:00

ODLUKA da britanski advokat Sajmon Loz zastupa devet srpskih i albanskih žrtava, koje su se prijavile u vezi sa slučajem protiv bivših lidera terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija pred Specijalnim sudom u Hagu, izazvala je bojazan da Englez neće na najbolji način braniti prava naših žrtava.

СРБИ НЕЋЕ КРАЉИЧИНОГ АДВОКАТА: Жртве терориста Тачија и Весељија против одлуке Хага да их заступа Британац Сајмон Лоз

Sajmon Loz će zastupati žrtve u Hagu

U pitanju je devet ljudi, koji su bili na meti optuženih ili su njihovi najbliži stradali u događajima koje tretira optužnica protiv "četvorke". Četiri žrtve tražile su da ih zastupa advokat Aleksandar Olenik, ali to nije uvaženo.

Prema Pravilniku o zastupanju, u delu koji se odnosi na žrtve, navodi se da sekretar suda dodeljuje grupi oštećenih zajedničkog zastupnika.

- To čini uzimajući u obzir predlog načelnika Službe za učešće žrtava, konsultacije sa žrtvama koje su izrazile stavove i interese i potencijalne sukobe interesa i druge okolnosti - objašnjeno je u ovom dokumentu.

U odluci o imenovanju Lousa navodi se da je, poštujući navedene procedure, on imenovan 7. maja.

Advokat Toma Fila rekao je da je poznato da stav Velike Britanije nije uvek išao nama u prilog.

- Neprihvatljivo je da dopustimo da optuženi dobiju blaže kazne. Kako jedan advokat može da brani i albanske i srpske žrtve? Na stranu to što je Engleska tradicionalno protiv Srbije po tim pitanjima. Mnogo kosovskih zločinaca je oslobođeno na osnovu izveštaja koje su sačinjavali britanski advokati - rekao je Fila.

Olenik koji je, po želji žrtava, trebalo da ih zastupa, kazao je da je rano govoriti da li je odluka o imenovanju njegovog kolege iz Britanije dobra ili loša, i da on treba najpre da uspostavi vezu sa žrtvama i stekne njihovo poverenje.

Advokat Loz ima zanimljivu biografiju. Krivičnim pravom se bavi 27 godina. Radio je na slučajevima ratnih zločina, ubistava, prevara, seksulanih prestupa, trgovine drogom, optuženih policajaca. Bio je tužilac pred Međunarodnih sudom za bivšu Jugoslaviju u slučaju hravatskog generala Jadranka Prlića i ostalih pripadnika vojske, koji su osuđeni za ratne zločine. Zanimljivo je i da je deo tzv. Kraljevkog saveta gde spadaju advokati koji imaju podršku Krune. Učestvovao je i pisanju scenarija za serije i pozorišne predstave, a jedan lik u njima se i zove Sajmon.

PRIJAVE OŠTEĆENIH JOŠ TRAJU

SUDIJA Specijalizovanih veća Kosova dodelio je status žrtve za devet od 17 ljudi koji su aplicirali u postupku protiv Tačija i ostalih. Sedam aplikanata je odbijeno, jer ne ispunjavaju uslove propisane statutom tog suda, dok će o jednom zahtevu biti naknadno odlučeno, nakon što budu dostavljene dodatne informacije. Identitet žrtava je pod zaštitom i oni se razlikuju samo po pseudonimima. Prijavljivanje žrtava je dalje u toku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)