DECA MOGU IMATI TEŠKE POSLEDICE KOVIDA: Doktor Vukomanović objašnjava - Važno je da ih štiti vakcinacija odraslih

Novosti onlajn

11. 05. 2021. u 09:20 >> 09:43

U INSTITUTU se u poslednje dve do tri nedelje povećao broj bolesnika koji imaju jednu od najtežih formi bolesti koju izaziva ovaj virus, a zove se multisistemski inflamatorni sindrom.

ДЕЦА МОГУ ИМАТИ ТЕШКЕ ПОСЛЕДИЦЕ КОВИДА: Доктор Вукомановић објашњава -  Важно је да их штити вакцинација одраслих

Foto: Printscreen/Jutjub

To može da ukaže na dve stvari - da je jedan od pikova zaražavanja dece bio negde pre šest do osam nedelje i druga da je ipak manji broj dece sa teškom kliničkom slikom koja zahtevaju bolničko lečenje - rekao je doktor Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete.

On je upozorio da multisistemski inflamatorni sindrom podrazumeva zahvaćenost svih organa i dodao da je kod devetogodišnje devojčiće zahvaćen mozak, a bilo je i slučajeva da je zahvaćena koža ili konjuktivi.

- U 50 odsto slučajeva zahvaćeno je srce, na sreću bez nekih bitnih promena, izlečenje je bilo kompletno. Oštećenje jetre, bubrega je veoma važno. Nadam se da su ove posledice prolazne, a prema kratkoročnom i srednjeročnom praćenju ova deca uglavnom potpuno ozdrave na kraju - rekao je Vukomanović u gostovanju na K1 TV.

On je izrazio nadu da će broj dece sa ovim sindromom vremenom padati, i dodao kako je reč o deci starijoj od pet godina koja imaju genetsku predispoziciju da razviju ovakve simptome bolesti.

Kaže da uvek postoji bojazan da će se zaraza brže širiti nakon povratka dece u škole, ali na sreću ona uglavnom prođu bez simptoma posle zaražavanja ovim virusom.

- Veoma je važno da decu štiti vakcinacija odraslih. Zato ona treba da bude u punom obimu, da se uspostavi imunska kompetentnost nacije da bi se time zaštitila i deca, a o vakcinaciji dece pričaćemo verovatno za nekoliko meseci - istakao je Vukomanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)