DOKTOR ILINČIĆ ODGOVORIO NA VAŽNO PITANJE: Da li oni koji imaju problem sa štitnom žlezdom mogu da prime vakcinu?

Novosti online

10. 05. 2021. u 16:05

VIŠE od godinu dana živimo sa strahom, strepnjom, a mnogi i sa posledicama koje nosi virus korona.

ДОКТОР ИЛИНЧИЋ ОДГОВОРИО НА ВАЖНО ПИТАЊЕ: Да ли они који имају проблем са штитном жлездом могу да приме вакцину?

Foto: Printskrin

Sada, kada je i vakcinacija naša realnost, mnogi se pitaju da li prvo treba ispitati nivo hormona, pa onda ići na imunizaciju, ali kako kaže endokrini hirurg dr Dejan Ilinčić, oni koji imaju problem sa štitnom žlezdom svakako treba da idu na redovne kontrole zbog svoje bolesti.

- Oni koji nemaju problem sa štitnom žlezdom nemaju potrebe da idu na kontrolu pre vakcine, a oni koji imaju svakako da idu na kontrole - kaže Ilinčić.

Doktor dodaje da svaka viroza, pa i korona virus pogađa sve organe u organizmu, pa tako i štitnu žlezdu.

- Najviše posledica ovaj virus izaziva na plućima i srcu, ali opisani su slučajevi da ostavlja posledice i na rad štitaste žlezde, istina ne često, dešava se da nakon korona infekcije zaostaje hipotireoza, odnosno smanjeni rad štitaste žlezde. A tokom same infekcije nije zabeleženo da su pacijenti sa hipotireozom ili hipertireozom imali teži ishod bolesti - objašnjava on.

Stres generalno utiče na rad štitate žlezde tako da, kako kaže dr Ilinčić, ima razloga očekivati da će biti povećan porast broja obolelih. Na operaciju mogu da idu oni koji su preležali kovid 19, već nakon mesec dana.

Što se samog oporavka tiče, oporavak nakon operacija štitnjače je zaista lagan i kratak.

- To je jedan mali rez od svega dva centimetra, ne povređujemo ostala tkiva kada prilazimo štitastoj žlezdi, tako da nakon same intervencije ostaje minimalan rez, pa pacijent već nakon sat ili dva može da izađe iz bolnice i sutra se vrati normalnim aktivnostima - objašnjava endokrini hirurg.

(b92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)