NESLAVAN POHOD "APAČA" NA SRBIJU: Zašto Pentagon još ćuti o učešću američkih helikoptera tokom NATO agresije?

Novosti online

06. 05. 2021. u 15:45

RAT iz vazduha nad SR Jugoslavijom 1999. godine proizveo je mnoge kontroverze, a jedna od njih je svakako (ne)angažovanje borbenih helikoptera "AH-64 apač" (apache) u sukobu, piše u opširnoj analizi za portal "TangoSix" Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike.

НЕСЛАВАН ПОХОД АПАЧА НА СРБИЈУ: Зашто Пентагон још ћути о учешћу америчких хеликоптера током НАТО агресије?

Foto: EPA

Na samom početku NATO agresije upotreba borbenih helikoptera "AH-64 apač" nije bila planirana. Ipak, četvrtog aprila Pentagon je saopštio odluku o prebaziranju jurišne Specijalne grupe "Jastreb". Ta Specijalna grupa je prvobitno trebalo da se bazira u Makedoniji (iz kampa "Able Sentry"), ali je usled protivljenja Makedonije, koja je uskratila odobrenje za baziranje na njenoj teritoriji, ipak izabran aerodrom Rinas pored Tirane, u Albaniji.

ČAK 115 AVIONA ZA JURIŠNU GRUPU "JASTREB"

U Albaniju je zaključno sa 26. aprilom pristiglo ukupno 24 helikoptera "AH-64A apač", 26 helikoptera UH-60L "crni jastreb" (black hawk) i helikopteri za dopunu gorivom u letu "CH-47D činuk" (chinook). Za prebacivanje Grupe transportnim avionima C-17 bilo je potrebno 115 letova. Aerodrom Rinas je ocenjen kao prava noćna mora u odnosu na predviđeni Skopski Petrovac. Stajanke su se pretvorile u blato, vreme je bilo loše, smeštajni uslovi slabi. Veliki logistički problemi.

Već sledećeg dana od završetka kompletnog baziranja, 27. aprila 1999, u toku izvođenja prvog trenažnog noćnog leta jedan od helikoptera je udario u drvo i srušio se. Posada nije stradala. Helikopter je bio naoružan sa 8 projektila "hellfire", 1 lanserom NPZ "hydra" i dopunskim rezervoarom za gorivo. O ovom događaju je objavljen video snimak i brojne fotografije.

I dok pad prvog "apača" i nije toliko sporan, a ni zanimljiv, pad drugog helikoptera 5. maja, u kome je došlo do pogibije dva člana posade, već izaziva određene sumnje i budi znatiželju, piše Vukosavljević za "TangoSix".

POGIBIJA ŠEST PRIPADNIKA VOJSKE JUGOSLAVIJE

Iako se u američkim i zapadnim izvorima decidno tvrdi da dejstava "apača" po našim trupama na terenu nije bilo tokom rata 1999, postoje brojna svedočanstva pripadnika naše vojske koja govore da su ta dejstva možda započela već prvih dana aprila.

Postoje svedočanstva pripadnika 549. Motorizovane brigade VJ koji su snajperom „crna strela“ dejstvovali na helikopter "apač" i to početkom aprila, a postoje i navodi njihovog komandanta, tada pukovnika Božidara Delića, kao i pripadnika 55. graničnog bataljona na karauli „Mladen Stojanović“, o dejstvu "apača" na tu karaulu 15. aprila 1999, oko 1.30 časova, kada je poginulo 6 pripadnika bataljona.

U jednom od posleratnih intervjua, tada već penzionisani general Božidar Delić govorio je o dejstvima raketama "strela-2M" na helikoptere "apač" i podvukao da veruje da je bar jedan helikopter pogođen.

U Izveštaju koji je pukovnik Delić dostavio general-pukovniku Nebojši Pavkoviću, komandantu Treće armije, 6. maja 1999. u 23.57 časova, piše sledeće:

"U rejonu Karaule "Gora" na Dragaškoj visoravni helikopter NATO tipa 'apač' dejstvovao po Karauli sa 40 raketnih zrna. General Lazarević naređuje pukovniku Deliću da jedinice pojačaju pažnju i osmatranje i da odmah izveštava o pojavi ovih helikoptera".

Vukosavljević zaključuje da postoji više navoda i više datuma koji se navode kao potencijalni izvor informacija o napadima helikoptera tipa "apač" na položaje naše vojske u pograničnom području.

- Pitanje je samo koliko smatramo ove podatke verodostojnim. Veći broj domaćih autora nije pisao u ovom pravcu, već je prihvatao zapadne izvore koji su odbacivali borbenu upotrebu tih helikoptera tokom 1999. Što se mene tiče, ja prosto ne mogu dozvoliti sebi luksuz da te informacije tek tako odbacim, pogotovo što postoje kontradiktorne informacije i analize i sa druge strane. Da li se tu krije i nešto više? - piše Vukosavljević za "TangoSix".

Depositphotos

"APAČI" DOBILI PO NOSU?

Vukosavljević nastavlja da se čini da su Amerikanci, ukoliko su upotrebili "apače" - svejedno da li su "dobili po nosu" ili imali gubitke zbog tehničkih neispravnosti - itekako imali šta da kriju. Ne samo po pitanju poginulih pilota i izgubljenih helikoptera, nego i što bi neko morao da snosi odgovornost za neodgovarajuću, nepropisnu upotrebu helikoptera.

Naime, "apači" se uvek bore u sadejstvu sa kopnenim jedinicama, dok u slučaju operacije "Saveznička snaga" kopnenih snaga NATO nije bilo, već je od posada ovih helikoptera traženo da sami traže ciljeve u rejonu dejstva.

Foto: EPA

I tu dolazimo do misterije pada drugog helikoptera "apač" 5. maja 1999. godine, o čemu su podaci veoma šturi. Taj helikopter se srušio nekih 46 milja severoistočno od Tirane (izvor: Air Force Magazine). To bi ga smestilo na oko 15 do 30 kilometara od granice sa SRJ. Helikopter je bio potpuno naoružan, a oba člana posade su poginula. Ovo su, zvanično, jedine NATO žrtve rata iz 1999.

Pad helikoptera je pripisan "iznenadnom prestanku rada repnog rotora, usled čega je letelica upala u nekontrolisan spiralni kovitlac u poslednjim trenucima pre udara u zemlju". U nastavku analize piše da se "uzrok pada ne može sa sigurnošću utvrditi zbog velikog stepena oštećenja koje je helikopter pretrpeo". Takođe, na sajtu AirCrews.com, u delu koji obrađuje posade helikoptera "AH-64", piše da je u pitanju bila letelica sa brojem 88-0225 i da se uzrok pada ne može sa sigurnošću utvrditi.

MOŽDA JEDNOG DANA SAZNAMO CELU ISTINU

Nikada ovaj slučaj nije rasvetljen do kraja, odnosno javnost nije dobila dodatne informacije. I dok za prvi helikopter koji se srušio 27. aprila 1999. godine postoje brojne fotografije i slike, niti jedna fotografija drugog helikoptera nikada nije objavljena. Zašto?

- Možda su ipak objašnjenja o lošim uslovima na aerodromu Rinas, logističkim problemima, gužvi na aerodromu, lošem vremenu i slično bila zgodan izlaz iz neprijatne situacije u koju su nalogodavci upali pogrešnom procenom i eventualnom odlukom o borbenoj upotrebi helikoptera "apač", pa je stoga odlučeno da se borbena upotreba ovih helikoptera negira? Možda jednom saznamo više podataka, koji će delovati uverljivije i kompletnije - piše Vukosavljević u opširnoj analizi za "TangoSix" portal.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Dr s

06.05.2021. 17:26

Apaci su dejstvovali na podrucju Göre, kretali su prosle ponoci i öko 2 sata u naletima bi dejstvovali. Sem karaule Stojanovic na srecu nije bilo zrtava. I onda su od jednom prestali da dejstvuju. Ljudi koji su bili ispod Helikoptera culi bi cudno zujanje od kojeg su bili poluparalisani, seme im se satrlo dabogda.

Atila

07.05.2021. 06:04

Grupa od devet diverzanata je unistila 11 helikoptera medju kojima je bilo 9 Apaca na aerodromu u Tirani.Isti diverzanti su pre tog udavili 9 Albanski i Americki vojnika tu.Covek koji je tu ucestovo, vojnik je pre tri meseca umro u SantCatarin Canada u blizini Niagare.Njegova prica je strasna o tom kako se to odvijalo.

Mirko

07.05.2021. 08:41

Ko kaze da nisu dejstvovali? Sta sam ja onda gledao na francuski tv? Napravili su toliku propagandu s tim helikopterima navodno ubice tenkova s ogromnom vatrenom moci............ Jedan dan su pokazali snimak prethodne noci kako gori brdo od dejstva tih helikoptera na pozicije srpske vojske. Onoga sto se dobro secam je da posle nedelju dana novinari su se zapitali gde su Apaci a i A10 jer na vojnim brifinzima se uopste vise nije govorilo? Hteli su da vide njihove snimke iz bliza, a ne samo sa dest hiljade metara visine, kako unistavaju Srpske tenkove itd......

Leštanac

20.05.2021. 13:23

Malo je poznato da je skoro sva nafta i derivati iz Pančevačke rafinerije nafte izmeštena u jedan rukavac Dunava, tz "Zimovnik" kod Ivanova. Nesečam se tačno datuma, ali pouzdano tvrdim da su naši oborili jedan helikoptet koji zamalo da otkrije skrovište nafte u starim šlepovima i brodovima koji su tu bili smešteni. Nato vojnici su iskočili i pucali na sve strane, jer u okolini nije bilo ničega sem njiva. Posle par minita spustio se drugi helikopter i pokupio zlikovce i velikom brzinom pobegao u pravcu Rumunije.