USKRS NE MOŽEMO DA SLAVIMO KAO RANIJE: Doktor Kon se oglasio uoči sednice Kriznog štaba, otkrio da li će biti popuštanja mera

Novosti online

20. 04. 2021. u 08:18

ČLAN Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa i epidemiolog dr Predrag Kon rekao je u Jutarnjem programu TV Prve da se zalaže za postojeće epidemiološke mere tokom predstojećih uskršnjih i prvomajskih praznika. Kon ističe da je epidemiološka situacija nešto bolja, ali da je i dalje nepovoljna.

УСКРС НЕ МОЖЕМО ДА СЛАВИМО КАО РАНИЈЕ: Доктор Кон се огласио уочи седнице Кризног штаба, открио да ли ће бити попуштања мера

Foto: Printscreeen

- Mi ne vidimo šta bi tu trebalo zatezati, trebalo bi samo da se poštuje ono što postoji i ne slaviti Uskrs kao da nema korone- rekao je Kon.

Kon je naveo da ne misli da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa doći do popuštanja mera. Kako kaže sutra će se na sednici proceniti epidemiološka situacija, saslušati sve vezano za vakcinaciju i so svim problemima koji su se pojavili. 

- Mi smo očekivali da će krenuti pad, još brži treba da bude i on se razlikuje, negde nema, negde ide naglije, to sve zavisi ne samo od obuhvata vakcinacijom nego i poštovanja mera- kaže Kon.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, ćlan Kriznog štaba navodi da je ona nepovoljna, ali da je sledeći stepen da ona bude nesigurna i nestabilna, pa tek onda nakon toga bi ona bila povoljna.

On ističe da je Srbija u samom vrhu obuhvata vakcinacijom i da je to bitno jer nam se tako ubrzano povećava kolektivni imunitet, za koji Kon kaže da je cilj da se postigne do leta.

Upitan o organizovanju svadbi, Kon navodi da će se o tome razgovarati u narednom periodu i načinima bezbednog organizovanja. Navodi da će "pred kraj maja i u junu biti navala svadbi, ali da ćemo tada imati i ozbiljno popuštanje virusa, ali i mera". Dodao je i da kako bude padao broj zaraženih, pomeraće se i dozvoljen broj ljudi koji se okupljaju.

- Epidemiološki nisu muzičari problem već oni koji dolaze da slušaju. Naše shvatanje da kad se uđe na svadbu i da se 5-6 sati ponašamo kao da nema virusa, onda tako ne može. Da dolaze ili vakcinisani ili ako su preležali, ili da se testiraju pa da onda ne nose masku- rekao je Kon i dodao da mora da bude jasno da ne može da se dešava da se 6 sati na svadbi da se ponašamo kao da virusa nema.

Govoreći o jučerašnjoj smrti bebe koja je bila na respiratoru, Kon navodi da je to tragedija i da ne sme ni u kakvom slučaju staviti tu tragediju sa strane, ali je isto tako naveo da nema velikog oboljavanja kod dece, jer su školski kolektivi bili zatvoreni u prethodnom periodu. 

- Ovaj slučaj se nalažost desio i ovo pokazuje koliko je virus podmukao- rekao je Kon i dodao da nemaju nikakve dokaze da se promenio virus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Jovana

20.04.2021. 09:50

Uz dužno poštovanje vere doktora Kona ,ja ću pravoslavni Vaskrs slaviti sa porodicom onako kako su mi slavili preci i kako sam oduvek slavila! Ni ja se ne mešam u veru dr Kona nemoj da se ni on meša u moju! Hvala!

Zeksoni

20.04.2021. 09:59

Cenjeni gdine Kon,nije Uskrs nego Vaskrs,i ja cu ga slaviti kako ja zelim da ga slavim,poceli smo kao Ameri ni Dobardan ne umeju komsiji da kazu,a kamoli da se popije kafa s njima

Ramamti Ezer

20.04.2021. 13:24

Isusu nista ne znači farbanje jaja, sunka i mladi lukac. Sve je to ljudska tradicija koja s Biblijom nema veze i povezana je sa paganskim običajima koji slave, proleće plodnost, radost življenja. Otud crvena jaja i sličice zečeva. Hrisćanstvo nije jelo i piće , već vera u Božja obećanja, svet u kome neće biti zla, a ni bolesti starosti i smrti.