DIJALOG O IZMENAMA ZAKONA: Evo šta će se promeniti u akreditciji fakulteta

Lj.B.

15. 04. 2021. u 16:19

MINISTAR prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je sa direktorkom Nacionalnog akreditacionog tela prof. dr Jelenom Kočović o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje se tiču NAT .

ДИЈАЛОГ О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА: Ево шта ће се променити у акредитцији факултета

Foto K. Mihajlović

- Predložene izmene i dopune Zakona omogućiće da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju( ENQA) – rekao je Ružić.

- Cilj je uspostavljanje odgovarajućeg pravnog okvira da Nacionalno akreditaciono telo u potpunosti ispuni  evropske standarde i smernice za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju. Važne izmene u tom pogledu su  da članove Upravnog odbora Nacionalnog akreditacionog tela bira Narodna skupština, a da recenzente bira Nacionalno akreditaciono telo, a ne Nacionalni savet za visoko obrazovanje .

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, između ostalog,  predviđaju i drugačiji postupak po žalbama na rešenja o odbijanju zahteva za akreditaciju, koji će se sprovoditi u Nacionalnom akreditacionom telu, a ne pred Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje Javna rasprava o ovom zakonu I zakonu o studentskom organizovanju traje do 17. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna