POZNATO KOLIKO NERADNIH DANA ĆE BITI ZA USKRS I 1. MAJ: Oglasilo se Ministarstvo za rad povodom predstojećih praznika

Novosti online

14. 04. 2021. u 11:52

PRAVOSLAVNI vernici u Srbiji imaće za uskršnje i prvomajske praznike pet neradnih dana, a ukoliko su zaposleni to znači da na posao neće ići od petka, 30. aprila do srede, 4. maja, odlučilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

ПОЗНАТО КОЛИКО НЕРАДНИХ ДАНА ЋЕ БИТИ ЗА УСКРС И 1. МАЈ: Огласило се Министарство за рад поводом предстојећих празника

Foto: P. Milošević

Pošto ove godine praznik rada pada u subotu, a Vaskrs se proslavlja u nedelju, 2. maja, to znači da će građani Srbije koji slave po julijanskom kalendaru odmarati pet dana.

Kako su ovu odluku objasnili iz Ministarstva, po Zakonu o državnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici "padne" u nedelju - ne radi se prvog narednog radnog dana. Ali, pošto će se ove godine praznovati drugi dan Vaskrsa u ponedeljak, 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) prenosi se na prvi naredni radni dan - to znači na utorak 4. maj.

Vaskršnji praznici se praznuju počev od Velikog petka 30. aprila, do drugog dana Vaskrsa, koji se proslavlja u ponedeljak 3. maja.

Za đake odmor od 30. aprila

U kalendar vrlo pažljivo gledaju i đaci, jer im praznici često donose male raspuste. Prema kalendaru Ministarstva prosvete, prolećni odmor za đake počinje 30. aprila i završava se 9. maja.

Ako pandemija ne pokvari planove, učenici bi na letnji raspust trebalo da odu 21. juna, a nova školska godine počinje 1. septembra.

Za ovu godinu poslednji radni dan je petak, 31. decembar. Pošto nova 2022. stiže u subotu, u ponedeljak 3. januara svi zaposleni će morati da se vrate na posao.

Ukupno 13 neradnih dana

Inače, u 2021. godini postoji zvanično 13 dana koji se praznuju neradno, ali ćemo zbog situacija kao što je ova sa prvomajskim i uskršnjim praznicima, ipak odmarati samo deset, jer su neki od njih za vreme vikenda.

Prvi sledeći praznik je Dan pobede koji se proslavlja 9. maja, ali to nije slobodan dan, kao i Vidovdan koji se obeležava 28. juna. Radno se obeležava i Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobra.

Tokom leta nema slobodnih dana, te tada mnogi iskoriste svoje godišnje odmore. Naredni neradni dan je tek u novembru. Naime, 11. novembra, što je ove godine četvrtak, obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu i tada je i poslednji neradni dan u ovoj godini.

Za pripadnike islamske zajednice neradni dani su i 13. maj, prvi dan Ramazanskog bajrama, kao i 21. jul, kada je prvi dan Kurbanskog bajrama. Za pripadnike jevrejske zajednice je neradan i 16. septembar, odnosno prvi dan Jom Kipur.

Za ovu godinu poslednji radni dan je petak, 31. decembar. Pošto nova 2022. stiže u subotu, u ponedeljak 3. januara svi zaposleni će morati da se vrate na posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti