RASVETLITI UBISTVA NA KiM I BOMBE NAD RTS: Poruke UNS i NUNS pred sastanak Radne grupa za bezbednost novinara Vlade Srbije

V. C. S.

26. 03. 2021. u 06:25

RADNA grupa za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, sastaće se danas, potvrđeno je, za "Novosti", u Ministarstvu kulture i informisanja.

РАСВЕТЛИТИ УБИСТВА НА КиМ И БОМБЕ НАД РТС: Поруке УНС и НУНС пред састанак Радне група за безбедност новинара Владе Србије

Foto Tanjug

Rad ove grupe praktično je blokiran od kada je iz nje privremeno izašlo više udruženja, zbog, kako su naveli, medijskih napada i prozivke poslanika upućene portalu KRIK.

Da su žurnalisti u Srbiji izloženi napadima i pritiscima slažu se i oni koji su u Radnoj grupi ostali i oni koji su iz nje izašli. Ne slažu se samo oko toga da li Vladina grupa može da razreši nagomilane teškoće. U Udruženju novinara Srbije su zahtevali da premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković hitno zakažu sastanak, da bi se razgovaralo upravo o napadima na KRIK i daljem funkcionisanju grupe.

- Radna grupa, po mišljenju UNS, mora da nastavi sa radom i to sa udruženjima koja su odlučila da iz nje privremeno izađu - kaže Vladimir Radomirović, predsednik UNS.

- Problema vezanih za bezbednost novinara sve je više, posebno na lokalu. Javlja nam se veliki broj kolega koji trpe pritiske i napade i od vlasti, i od opozicije, kao i od građana naklonjenih anadležnim tužilaštvima i do danas nisu dobili odgovore da li su pokrenute istrage i dokle se stiglo.

Izašlo pet udruženja

SREDINOM meseca Radnu grupu su napustili NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Asocija nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres". Kako su naveli, izašli su nezadovoljni "ignorisanjem napada i ugrožavanjem sigurnosti novinara i medija u Srbiji."

Druga stvar koja je UNS važna jeste to što je jedan od prioriteta Radne grupe traženje informacija od NATO u vezi sa bombardovanjem zgrade RTS-a, 1999. godine, kada je ubijeno 16 novinara, kao i pokretanje odgovornosti za ubistvo novinara na KiM.

- U periodu 1998 - 2005. godina ubijeno je 17 srpskih i albanskih novinara. Kosovo je teritorija u Evropi sa najvećim brojem ubijenih novinara. Naša država mora da pokaže zainteresovanost za otkrivanje počinilaca - naglašava Radomirović.

U UNS ističu da se ovaj posao ne sme prekidati zbog nesuglasica po drugim osnovama.

U Nezavisnom udruženju novinara, ipak, potvrđuju da se u Radnu grupu još neće vraćati.

- Tokom nedelje imali smo sastanke naše medijske koalicije, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje su članovi Radne grupe. Dogovor je da se ne vratimo dok ne vidimo dalje poteze tužilaštva i da li će se smanjiti napadi u parlamentu. Sa predstavnicima države svakako smo u kontaktu u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara i Radne grupe za izradu Medijske strategije - kaže Željko Bodrožić, predsednik NUNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024