POSLE "AIDE" SNIMAJU FILM O UBICI SRBA! Hadžihafizbegović najavio da će to biti priča o "heroju" Naseru Oriću (VIDEO)

Novosti online

21. 03. 2021. u 20:43

POSLE filma "Kuda ideš, Aida", muslimani snimaju i film o Naseru Oriću, najavio je glumac Emir Hadžihafizbegović.

ПОСЛЕ АИДЕ СНИМАЈУ ФИЛМ О УБИЦИ СРБА! Хаџихафизбеговић најавио да ће то бити прича о хероју Насеру Орићу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

- Taj se film priprema da se jednom skine stigma sa heroja koji je otišao u Hag, oslobođen optužbi, moramo napraviti film o Naseru Oriću - poručuje Hadžihafizbegović.

Glumac je snimanje filma o Oriću najavio još u intervjuu za Okanal još u februaru, ali je to prošlo prilično nezapaženo, dok se deo tog intervjua nije počeo širiti društvenim mrežama.

Ko je Naser Orić?

Naser Orić (1967.) je bio komandant jedinica muslimanske Armije Bosne i Hercegovine na teritoriji Srebrenice tokom bosansko-hercegovačkog rata 1990-ih.

U periodu 1992-1995 na područiju šire okoline Srebrenice je učestvovao u masovnim pokoljima Srba i etničkim čišćenjima srpskih sela u istočnoj Bosni, a najpoznatiji masakri su oni na Petrovdan 1992. i Božić 1993. u selu Kravica, kraj Bratunca.

Haški tribunal je napravio presedan 2008. godine, kada ga je oslobodio krivice za ratne zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine 1990-ih, što je bilo ruganje pravdi i žrtvama.

Po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini, Naser Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta štaba Teritorijalne Odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice. Početkom novembra 1992. je postavljen na položaj komandanta objedinjenih Oružanih Snaga podregiona Srebrenica i time su u njegovu nadležnost pored teritorije opštine Srebrenica dodeljene i teritorije opština Bratunac, Vlasenica i Zvornik. Ove oružane snage su 1. januara 1994. preimenovane u „Štab Osme operativne grupe Srebrenica“.

YouTube


Naser Orić je predvodio je mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992-1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica. Njegove jedinice su u istočnoj Bosni odgovorne za smrt više od 3.200 Srba.

Na Petrovdan 1992. godine Naser Orić sa svojim jedinicama dolazi u srebreničko selo Zalazje, kada prave pokolj nad srpskim civilima. Tom prilikom je ubijeno najmanje 69 meštana Srba. Naser Orić je došao na konju, noseći zelenu (arapsku zastavu), vičući: "Hvataj žive ćetnike! Ni mačke ne ostavljaj". Ubacivali su Srbe u podrum, a zatim su im bacali zapaljene gume, tako da su svi živi goreli: Gojko Petrović, Dragan Rakić, Luka Jeremić, Marko Jeremić i Radovan Jeremić... Dok su u grad Srebrenicu odvedeni Dragomir Vujadinović, Petko Simić, Branko Simić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Momčilo Rakić, Milisav Ilić... Naser Orić je sudiju Slobodana Ilića lično zaklao.

Narednog meseca, tačnije 8. avgusta 1992. Orić predvodi horde zločinaca koji su napali srebrenička sela Ježeštica, Šljikovići i Zalužje. Tom prilikom su ubili 13 meštana Srba i opljačkali srpsku imovinu.

Sredinom decembra 1992. godine pripadnici muslimanske Armije BiH koje predvodi Naser Orić nastavljaju svoje krvave pohode u srebreničkim selima. 14.12.1992. napadaju srpska sela Bjelovac, Sikirić i Loznička Rijeka. Tom prilikom je ubijeno oko 180 Srba, a spaljeno i uništeno najmanje 350 kuća, dok su im pokretnu imovinu i stoku opljačkali.

Na pravoslavni Božić 7. januara 1993. godine Naser Orić predvodi svoje jedinice, oko 3.000 vojnika, u velikom napadu na srpsko selo Kravica, kraj Bratunca i pri tome je ubijeno 50 meštana, a među njima i nekoliko dece mlađe od 12 godina. Seoska straža Kravice je štitila odsupnicu da 1.000 meštana prebegne preko Drine u Srbiju  i izbegne sigurnu smrt Orićevih koljača.

U Srebreničkom obruču Naser Orić je zaveo strahovladu, pa su i muslimanski civili zazirali od njega. Humanitarna pomoć koja je stigala do Srebrenice, on je prisvajao za sebe, pa je to posle prodavao sugrađanima.

Naser Orić je sa ostalim članovima Štaba 8. operacione grupe, početkom jula 1995, pre nego što je Vojska Republike Srpske oslobodila Srebrenicu, evakuisan helikopterom na područje pod kontrolom muslimanske Armije Bosne i Hercegovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja