GRAĐANI BIRAJU IZMEĐU ČETIRI VAKCINE: U našu zemlju juče stiglo 150.000 cepiva proizvođača "Astra Zeneka", od danas još masovnija imunizacija

I. KOVAČIĆ

22. 02. 2021. u 09:00

ГРАЂАНИ БИРАЈУ ИЗМЕЂУ ЧЕТИРИ ВАКЦИНЕ: У нашу земљу јуче стигло 150.000 цепива произвођача Астра Зенека, од данас још масовнија имунизација

Foto Tanjug

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić juče ujutru je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao isporuku 150.000 doza vakcina britansko-švedskog proizvođača "Astra Zeneka", koje su proizvedene u Indiji.

Tom prilikom Vučić je istakao da je Srbija, uz Ujedinjene Arapske Emirate, jedina zemlja u svetu koja ima na raspolaganju više od tri cepiva protiv kovida. Građani od danas, osim američko-nemačke "fajzer-biontek", ruske "sputnjik V" i kineske "sinofarm", mogu da se opredele i za "Astra Zenekinu" vakcinu.

- Revakcinacija "Astra Zenekinom" vakcinom ide posle 12 nedelja, a imamo ugovor za nove doze, tako da to znači još 150.000 vakcinisanih u Srbiji - rekao je predsednik. - Dugo smo se borili, ali smo bilateralnim putem, odnosno trilateralnim, uspeli da dogovorimo ovu isporuku.

Posebnu zahvalnost Vučić je izrazio premijeru Velike Britanije Borisu DŽonsonu, kao i premijeru Indije Narendri Modiju:

- Mnogo muka je bilo za britanske zvaničnike koliko smo ih davili našim zahtevima. Nije ni nama uvek prijatno da to radimo, ali se borimo za zemlju i građane. Oni su imali strpljenja da nas saslušaju. Onda smo mučili Paskala Sorioa, direktora "Serum instituta" u Indiji, pa sam poruke slao šefu diplomatije Indije i indijskom premijeru. Rezultat svega toga je da su vakcine "Astra Zeneke" stigle u Srbiju mnogo pre nego u najveći deo drugih zemalja na kontinentu, i to po ceni koja je apsolutno najpovoljnija.

Upitan kada će stići vakcine iz Kovaks programa, predsednik je kazao da je moguće da to bude u prvoj polovini marta i da je reč o još 100.000 "Astra Zenekinih" doza:

- Revakcinacija nam je od ključnog značaja i uveren sam da ćemo pre nego što dođu vakcine iz Kovaks programa, da vakcinišemo i revakcinišemo 1,1 do 1,2 miliona ljudi, što je 20 odsto punoletnog življa. Važno je da građani znaju da prva vakcina ne znači ništa, već druga. I onda, kada se dobije druga, trebalo bi petnaest dana biti na oprezu i tek tad može da usledi opuštanje.

Osim predsednika Vučića, na aerodromu su nove doze vakcina dočekali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Prema najnovijim podacima Vlade, u Srbiji je izvršeno 1.183.444 vakcinacije protiv virusa korona. Po broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije. U svetu smo na šestom mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Ipak, opuštanja još nema, napominju stručnjaci. U poslednja 24 sata virusom korona inficirano je 2.518 od 10.266 testiranih. Umrlo je 16 osoba, a na respirator je priključen 151 pacijent.

- Moramo da zaustavimo punjenje bolnica jer su lekari i medicinsko osoblje iscrpljeni - rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

- Činjenica je da ne možemo da očekujemo da će porast broja novozaraženih biti tako veliki kao ranije, jer je kolektivni imunitet na nivou koji to neće omogućiti, ali neophodno je da vodimo računa, jer ćemo imati porast broja inficiranih još neko vreme.

Dr Kon je istakao da iako se o tome još nije raspravljalo, medicinski deo Kriznog štaba smatra da neko vidljivo zaoštravanje mera mora da postoji, jer porast broja novozaraženih predstavlja rizik na koji treba reagovati:

- Mora da se prihvati činjenica da nepoštovanje mera rezultira povećanjem broja zaraženih i da se intenzivno prati situacija u školama, pre svega srednjim. U ovom trenutku nam je najvažnija vakcinacija, jer je to jedini način da iz pandemije izađemo što pre, a da bismo bili na pragu izlaza potrebno je da se vakciniše tri miliona ljudi.

NOVE ISPORUKE

PREMA rečima ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, očekuje se da uskoro u Srbiju stigne i novi kontingent od 50.000 doza ruske vakcine "sputnjik V". Kako je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, u drugom kvartalu ove godine umesto 500.000 "Fajzer-Biontekovih" vakcina, stići će 1,2 miliona, a u trećem umesto 400.000 - 1,19 miliona doza.

Do sada najviše je isporučeno kineskih vakcina "Sinofarma" - milion i po doza.

SLIČNA "SPUTNJIKU"

DOKTORKA Marija Gnjatović, sa Instituta za primenu nuklearne energije, rekla je da je "Astra Zenekina" vrlo slična "sputnjik V" vakcini i da je reč o vektorskom cepivu:

- Mi smo na jednom manjem uzorku lekara ispitivali efikasnost vakcine "sputnjik V", u smislu stvaranja antitela. I kod nas je u toj ispitivanoj grupi 100 ljudi razvilo antitela. Pošto su jako slične, očekujem jednako dobre rezultate i sa vakcinom "Astra Zeneke".

SRPSKI STRUČNJACI USRED OKSFORDA

AMBASADORKA Velike Britanije Šan Meklaud izjavila je da su u razvoju "Astra Zenekine" vakcine učestvovali i stručnjaci iz Srbije:

- Vakcina je razvijena na Oksfordskom univerzitetu i na njoj je radio međunarodni tim. Među njima bili su i mladi naučnici iz Srbije. Oni su stvorili vakcinu koja će da bude dostupna širom sveta zahvaljujući programu Kovaks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)