ZAVRŠEN IZBOR SPC: Novi patrijarh je Porfirije (FOTO/VIDEO)

R. D./D.M.

18. 02. 2021. u 08:23 >> 15:26

SRPSKA pravoslavna crkva dobila je 46. poglavara u svojoj istoriji. Novog patrijarha - naslednika Irineja Gavrilovića - izabrao je Sveti arhijerejski sabor u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

ЗАВРШЕН ИЗБОР СПЦ: Нови патријарх је Порфирије (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug

17:00 - PORFIRIJE POSETIO GROB UPOKOJENOG PATRIJARHA IRINEJA

Odmah nakon proglašenja, Porfirije je posetio grob upokojenog Patrijarha Irineja, koji se nalazi u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Takođe, upisao se u Spomen knjigu u koju se upisuju poklonici groba patrijarha Irineja.

16:33 - USTOLIČENjE SUTRA

Ustoličenje novoizabranog patrijarha srpskog Porfirija biće održano sutra u Sabornoj crkvi u Beogradu. 

15:42 - PORFIRIJE NOVI PATRIJARH!

Novi patrijarh SPC je dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.

Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu.

Foto: Tanjug

Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju ・Jovan Jovanović Zmaj・završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

Pre toga zamonašen je u manastiru Dečani,a po završetku fakulteta otišao je na postdiplomske studije u Atinu gde je ostao do 1990. godine.

Po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, 6. oktobra 1990, otišao je u manastir Kovilj. Tamo je 21. novembra 1990. godine rukopoložen u čin jeromonaha.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom zasedanju 14. maja 1999. izabrao za vikarnog episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj.

Odbranio je doktorsku disertaciju “Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju Svetog Jovana Zlatousta” na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini (2004).

Foto: Tanjug

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) ga je izabrao 29. jula 2008. za svog predsednika.

U periodu 2010—2011. bio je episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

15:36 - Tri imena u apostolskom žrebu

U apostolskom žrebu za izbor 46. patrijarha SPC nalaze se imena vladike Irineja Bačkog, episkopa banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Time je zavšrena faza tajnog glasanja među eparhijskim i vikarnim vladikama, koje su se danas okupile u kripti Hrama Svetog Save kako bi izabrali novog poglavara sprske crkve.

Koverte sa imenima trojice kandidata za novog patrijarha biće stavljene među stranice jevanđelja, odakle će kovertu sa jednim imenom izvući monah Matej iz manastira Sisojevac.

15:22 - STIGAO ARHIAMANDRIT KOJI ĆE IZVUĆI IME PATRIJARHA

U Hram Svetog Save stigao je arhimandrit Matej Ristanović iz manastira Sisojevac koji će iz jevanđelja izvući ime patrijarha.

Foto: D. M.

14:00 - POČELO GLASANjE ZA IZBOR NOVOG PATRIJARHA

U kripti Hrama Svetog Save gde je u toku radni deo Sabora počelo je glasanje za izbor novog patrijarha SPC.

11:56 - POČEO RADNI DEO SABORA

Sva vrata na Hramu Svetog Save su zatvorena, dok su crkvena zvona označila da počinje radni deo sabora.

11:45 - USKORO SE ZAKLjUČAVAJU VRATA HRAMA

Poslednje vladike ulaze u Hram Svetog Save. Ispred Parohijskog doma okupilo se par desetina vernika koji su došli po blagoslov, kao i brojne novinarske ekipe. Vrata Hrama biće potom zaključana i otvorena tek pošto predsedavajući Saborom, vladika sremski Vasilije, odredi pauzu.

11:41 - SVAKI VLADIKA ĆE IMATI ZASEBAN STO

U kripti Hrama svakog vladiku sačekaće poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome će biti snimani govornici. Na svakom "radnom mestu" postavljena je fascikla sa clanovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku.

11:35 VLADIKE ULAZE U HRAM

Vladike izlaze iz Parohijskog doma na Vračaru i ulaze u Hram Svetog Save, gde je za 12 časova zakazan početak sednice Sabora na kojoj će biti izabran novi patrijarh. Ka Hramu je prvi krenuo vladika šumadijski Jovan.

10:06 - VLADIKE IZLAZE IZ HRAMA

Vladike izlaze iz Hrama i prelaze na pauzu u Parohijski dom na Vračaru. Tamo će biti priređen doručak i posluženje, posle čega počinje radni deo Sabora.

10:56 - ZAVRŠENA LITURGIJA, U TOKU PAUZA

Završena je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Save. Vladike izlaze iz Hrama, pošto je proglašena pauza do podneva kada počinje radni deo Sabora.

Neka je blagosloven ovaj dan I početak Svetog Arhijerejskoj Sabora - poručio je u svojoj besedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

- Ovo je istorijski Sabor jer se prvi put održava pod svodovima Hrama Svetog Save. Neka Gospod usliši naše molitve za jedinstvo naše Crkve. Neka nas Sveti Sava inspiriše Duhom Svetim da izaberemo patrijarha srpskog - poručio je mitropolit.

09:40 - POSLE LITURGIJE KRAĆA PAUZA, PA ZASEDANjE

Sveta arhijerejska liturgija trajaće do 11 časova, posle čega će biti služena molitva Priziva Svetog Duha. Nakon toga biće napravljena kraća pauza. Vladike će potom, bez prisustva javnosti sići u kriptu Hrama gde će početi radni deo izbornog Svetog Arhijerejskoj Sabora SPC. Očekuje se da patrijarh bude danas izabran.

09:22 - 12 VLADIKA SLUŽI NA LITURGIJI

U Svetoj arhijerejskoj liturgiji, pored mitropolita Hrizostoma i episkopa šumadijskog Jovana učestvuju i vladike raško-prizrenski Teodosije, slavonski Jovan, kruševački David, mileševski Atanasije, moravički Antonije, budimljansko-nikšićki Joanikije, dizeldorfski Grigorije, zapadnoamerički Irinej, buenosajreski i južnoamerički Kirilo i dioklijski Metodije. Ostale vladike molitveno prisustvuju bogosluženju.

09:07 - POČELA SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA

U Hramu Svetog Save je počela Sveta arhijerejska liturgija koju predvode mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop šumadijski Jovan. U službi učestvuje petnaestak vladika. U Hram je pušteno  par desetina vernika.

pripadnici policije čuvaju Hram Svetog Save i parohijski dom/Foto: Z. Jovanović

Tekst potpisa

08:45 - VRATA HRAMA, POSLE ULASKA ARHIJEREJA, PONOVO ZATVORENA

Vrata na Hramu su posle ulaska arhijereja ponovo zatvorena, a ispred njih stoji policija.

Vrh SPC je zbog diskrecije u kojoj se održava Izborni sabor odlučio da se Sveta arhijerejska liturgija na početku zasedanja održi iza zatvorenih vrata i bez prisustva vernika.

08:33 - AUTOBUS SA VLADIKAMA STIGAO NA VRAČARSKI PLATO

Pred Hram pristiže autobus sa vladikama. Uz zvuk zvona ulaze u Hram Svetog Save.

08:32 - VLADIKA FOTIJE I VLADIMIR ROGANOVIĆ STIGLI NA LITURGIJU

Na vračarski Plato je stigao episkop zvorničko tuzlanski Fotije i direktor Uprave za vere ministarstva pravde Vladimir Roganović, koji će prisustvovati liturgiji.

Ispred Hrama se nalazi veliki broj novinara. Prisutne su ekipe svih domaćih medija.

08:26 - U HRAM STIGLI VLADIKE JOVAN I TEODOSIJE

U Hram Svetog Save pristizu članovi Sabora i sveštenici Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. U bogomolju upravo ulaze vladike sumadijski Jovan i raško-prizrenski Teodosije.

08:25 - OČEKUJE SE DOLAZAK PREDSEDAVAJUĆEG SVETOG SINODA

Očekuje se dolazak predsedavajućeg Svetog arhijerejskog sinoda mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma. Njega će pred Hramom Svetog Save dočekati "domaćin" zasedanja vikarni vladika Stefan Šarić sa sveštenicima

08:21 - SVE SPREMNO ZA LITURGIJU, ISPRED HRAMA POLICIJA

U Hramu Svetog Save na Vracaru sve je spremno za liturgiju arhijereja i početak izbornog Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Sveta liturgija zakazana je za 9 časova. 

Hram je trenutno zaključan, a ispred vrata stoji policija. Policijske patrole postavljene su i u okolini Hrama, kao i na ulazu u Parohijski dom.

08:00 - VLADIKA LAVRENTIJE SE OSEĆA DOBRO

Episkop šabački i administrator valjevski Lavrentije, koji je juče primljen u Klinički centar Srbije zbog upalnog procesa koji je eskalirao, oseća se dobro i na putu je potpunog oporavka.

On će morati još nekoliko dana da bude bolnički zbrinut, saznaju „Novosti“ u Eparhiji šabačkoj SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna