ČEŠKI LIST NAHVALIO SRBIJU U TEKSTU "GOSPODINE BABIŠ, VI IDETE OVDE": "Vakcinišu kao ludi, imaju malo mrtvih i sve je otvoreno!"

Tanjug

10. 02. 2021. u 10:06

ЧЕШКИ ЛИСТ НАХВАЛИО СРБИЈУ У ТЕКСТУ ГОСПОДИНЕ БАБИШ, ВИ ИДЕТЕ ОВДЕ: Вакцинишу као луди, имају мало мртвих и све је отворено!

Foto: M. Anđela

ČEŠKI portal Parlamentni list uoči današnje posete premijera te zemlje Andreja Babiša Srbiji objavio je tekst u kome hvali borbu Srbije protiv korona virusa i opisuje je kao jednog od evropskih lidera po brzini vakcinacije stanovništva protiv kovida-19.

U tekstu "Gospodine Babiš, vi idete ovde: Nisu u EU, vakcinišu kao ludi, imaju malo mrtvih i sve je otvoreno", portal, koji se inače bavi političkim temama, opisuje kako protiče vakcinacija u Srbiji - da je vakcinisano skoro 600.000 građana, da ima milion doza u zalihama i još milion doza na putu.

Kako se navodi, Srbija je jedna od prvih zemalja koja je obezbedila isporuke Fajzera, Sputnjika Ve i kineskih vakcina i da je za evropske uslove od početka godine imala velike količine vakcina.

Portal dalje navodi da je Srbija, da češki premijer Babiš dolazi danas u Srbiju, a da je jedan od razloga srpskoj prestonici uspeh u borbi protiv Kovida - vakcinisano je više od 550.000 građana, a broj potvrđenih slučajeva zaraze je do 2.000 dnevno, što je oko četiri puta manje nego u Češkoj.

Kao zanimljiv pokazatelj portal izdvaja to što Srbija ima najmanje preminulih na 100.000 stanovnika - 51.

 - Glavna razlika je, međutim, u tome što su mere u Srbiji znatno blaže nego u Češkoj. Srbi nemaju zatvorene restorane niti prodavnice, samo je ograničeno vreme kada se uveče zatvaraju. Tamošnji život je, za razliku od Češke, minimalno ograničen, a pored toga Srbi, za razliku od Čeha, uspevaju da epidemiju drže pod kontrolom i brzo sprovode vakcinaciju - ističe se u tekstu.

Foto: Ž.K.

Prema dostupnim informacijama, građani Srbije imaju još jednu prednost u odnosu na Češku - mogu slobodno da biraju koju vakcinu žele, i za to se izjašnjavaju preko online prijave.

Kako se navodi, u trenutnoj situaciji, Srbiji ide na ruku činjenica da nije članica EU i da ne mora da se oslanja na isporuku vakcina dogovorenih u Briselu, koje znatno kasne.

Pored toga, Beograd dugi niz godina održava bliske odnose sa Rusijom, a poslednjih godina i sa Kinom - prošlog proleća, Srbija je bila među prvim zemljama u koje su se uputili kineski specijali sa zalihama maski i druge zaštitne opreme, a Kinezi su čak poslali timove lekara u Srbiju koji su već imali iskustva sa Kovidom.

Dodaje se da Srbija do sada ima obezbeđenu isporuku ukupno osam miliona doza vakcina različitog porekla, što je neophodno za vakcinaciju četiri miliona ljudi, ili oko 45 procenata stanovništva.

Dovoljan broj vakcina naveo je srpsku vladu da ponudi pomoć i okolnim balkanskim zemljama i celinama u kojima do sada nema nijedne vakcine.

Distribucija nemale količine doza ruske vakcine iz Beograda na sever Kosova, gde i dalje živi velika srpska manjina, imala je iznenađujuće posledice, jer su lideri ove jednostrano proglašene jedinice ne samo odbili vakcine i poslali poklon nazad, već su pokrenuli i istragu, nazivajući to provokacijom i kršenjem međunarodnog prava, ukazuje portal.

Oni napominju da iako je srpski predsednik Vučić naglasio da vakcine koje je poklonila njegova vlada nisu samo za srpsko stanovništvo, Priština je odbacila poklon, uprkos činjenici da još uvek nisu obezbedili vakcine za svoj narod.

Za sada, tamošnji lideri imaju samo obećanje EU da će dobiti 100.000 doza vakcina u prvoj polovini godine, a smatra se i da jedan od razloga ovakvog njihovog postupka jesu vanredni parlamentani izbori koji će se uskoro održati i na kojima kosovskim liderima ne bi išlo u korist da im je jedine vakcine koje imaju obezbedila vlada iz Beograda kojoj se protive.

Portal zaključuje da slučaj uspešne vakcinacije u Srbiji može da opovrgne mnoge tvrdnje da bez članstva u Evropskoj uniji ne bi bilo vakcina, kao i da se Srbiji veoma isplatila spoljna politika zasnovana na saradnji i težnji za dobrim odnosima sa svima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vanjka

10.02.2021. 11:11

Dobrodošlica predsedniku i svim našim češkim prijateljima i zahvalnost za objektivan nacin izvestavanja i racionalan pristup u sagledavanju nasih problema i prednosti.