DO MARTA 2.000.000 VAKCINA: Iz Kine danas stiže 500.000 doza, očekuje se do 150.000 "Astra Zenekine" zaštite do 20. 2. i 88.000 "Fajzerove"

B. RADIVOJEVIĆ

10. 02. 2021. u 08:00

JOŠ 500.000 vakcina iz Kine stiže danas po podne. Sa 50.000 doza ruskog "sputnjika V", koji nam je u utorak isporučen, i još 50.000 za 15 dana za revakcinaciju, i uz nedeljne isporuke "Fajzer Bionteka", i prvu isporuku "Astra Zeneke", Srbija će do kraja meseca imati ukupno dva miliona doza vakcina kojima će biti vakcinisano milion građana.

ДО МАРТА 2.000.000 ВАКЦИНА: Из Кине данас стиже 500.000 доза, очекује се до 150.000 Астра Зенекине заштите до 20. 2. и 88.000 Фајзерове

U "Torlak" u utorak dopremljeno 50.000 komada "sputnjika" / Foto Tanjug

Uz dobre vesti o velikom kontingentu kineske vakcine koje je u utorak saopštio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će nam to, po stopi vakcinacije, obezbediti 1. ili 2. poziciju u Evropi.

I pre ove nove "infuzije" u antikovid zaštitnim dozama, naša zemlja je već izborila jednu od vodećih pozicija u masovnoj imunizaciji, i to u situaciji kada ni bogate zapadne države ne mogu da obezbede cepivo. Za to se predsednik Vučić u utorak zahvalio na ogromnoj podršci ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a posebno predsedniku Kine Si Đinpingu.

- Stiže nam još 500.000 kineskih vakcina, do 20. februara do 150.000 "Astra Zenekine", a do kraja meseca 88.000 "Fajzerove" - rekao je predsednik Vučić.

Zahvaljujući tome Srbija je u utorak bez bojazni da možda neće biti dovoljno doza, započela masovnu revakcinaciju, pošto je od početka masovne imunizacije, 19. januara, prošlo tri nedelje. Davanje druge doze počelo je na više od 200 punktova, na koje građani stižu po istoj proceduru kao za prvo "zavrtanje rukava" - sa uputstvom o vremenu i mestu vakcinacije koje prijavljeni putem e-uprave ili kol-centra dobijaju SMS porukom ili mejlom.

U Beogradu se revakcinacija obavlja u Hali 11 na Sajmu, a vakcinacija prvom dozom na novom punktu "Belekspo centra" na Novom Beogradu. U prestonici je za utorak na revakcinaciju pozvano 5.500 građana, za sredu je u planu 15.000, a ideja je da se to proširi na 30.000 do 60.000 dnevno.

- Trudićemo se da građani idu na isto mesto gde su primili prvu dozu - kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar. - Građani su shvatili koliko je vakcinacija bitna, a moj apel je da se ne opuštaju nakon primljene prve doze vakcine. Ako ovako nastavimo, do leta stavljamo koronu pod kontrolu, moći ćemo da idemo na more.

Da oprez ne sme da popusti potvrdio je u utorak i Krizni štab.

- Mere ostaju na snazi, nije bilo ni govora o popuštanju - rekao je epidemiolog dr Predrag Kon po završetku sednice. - Beležimo blagi porast infekcije, najverovatnije zbog povratka sa skijališta ali i britanskog soja virusa.

Kon kaže da je cilj kojem se teži 80.000 vakcinisanih dnevno, računajući i prvu i drugu dozu, kako bi se što pre dostigao "bedem imuniteta".

- Cilj je da vakcinišemo do tri miliona ljudi. Već sam rekao da nam 1,5 miliona vakcinisanih obezbeđuje nešto bolju situaciju, a tri miliona je željeni broj koji bi prisustvo virusa smanjio na pojedinačne slučajeve - rekao je Kon.

On je naveo i da lično misli da poreklo vakcine neće biti prepreka za putovanja.

U Srbiji je dosad vakcinisano više od 550.000 građana.

- U ovako teškoj situaciji, kada je na svetskom tržištu teško izboriti se za jednu dozu vakcine, Srbija dobija dovoljne količine da može da sprovede masovnu imunizaciju - kaže Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

IZAZOV DRUGA FAZA "SPUTNjIKA"

U Beograd u četvrtak dolaze ruski stručnjaci iz instituta "Gamaleja" i još dve državne institucije, a već u petak po podne, kako je rekao ministar Lončar, bićemo bliži odgovoru kada i kako možemo da počnemo sa proizvodnjom "sputnjika V" u "Torlaku":

- Neke procene su da to možemo da počnemo za dva meseca. Prva faza podrazumeva da dobijemo većinom gotovu supstancu. "Torlak" već ima iskustva sa tim. Za nas je izazov druga faza. Za prvu smo kupili dve mašine, ostalo je samo da se nabavi šta je potrebno za obeležavanje bočica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!