PODRŠKA DECI I SUPRUŽNICIMA OSUĐENIKA: Stigmatizovani bez razloga

V. C. S.

01. 02. 2021. u 18:11

UDRUŽENjE za postpenalni prihvat i resocijalizaciju "Novi početak" započelo je prvu u nizu radionica za psihosocijalnu podršku porodicama osuđenika.

ПОДРШКА ДЕЦИ И СУПРУЖНИЦИМА ОСУЂЕНИКА: Стигматизовани без разлога

Foto arhiva

- Pokazalo se da ovakav vid podrške porodicama ne samo da je koristan, već i neophodan, s obzirom na položaj osuđenika i njihovih porodica u društvu – kaže Ivan Meza, predsednik Udruženja. - Javnost često nije upoznata sa pravom situacijom u kojoj se ove porodice, bez svoje krivice, nalaze posle odlaska člana na izdržavanje kazne zatvora. Osim što često ostaju bez izvora prihoda, takav događaj razara porodicu kao celinu, ali i svakog člana posebno: roditelje, bračne ili vanbračne partnere, decu. Neretko su stigmatizovani na poslu, u susedstvu, školi ili vrtiću, od članova šire porodice i prijatelja.

Kako navode, institucije sistema obično nemaju kapaciteta za pružanje adekvatne pomoći i podrške, što zbog nedostatka novca, što zbog manjka kadrova ili odsustva volje.

Zato je Udruženje, kako navodi Meza, formiralo stručni tim sastavljen od sociologa, psihologa, pedagoga, specijalnog pedagoga i socijalnog radnika, koji je osmislio radionicu, da bi ih osnažili porodice osuđenih i pružili im druge vidove podrške.

Na prvoj radionici, krajem prošle nedelje, porodice su se upoznale sa radom Udruženja, ali i međusobno, što je veoma važno jer se često osećaju izolovano, usamljeno i otuđeno, posebno u vreme pandemije kovida 19.  Udruženje će se angažovati, kako navode, i na rešavanju drugih problema: pronalaženje zaposlenja, individualna psihološka pomoć, pomoć deci koja su predmet vršnjačkog nasilja, organizovanje kurseva kontrole besa za mališane... Planira se i uspostavljanje SOS telefona za članove Udruženja koji žive van Beograda i one koji bi želeli da ostanu anonimni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna