SAVA UVEK U DUŠI NARODA: Sečenjem slavskog kolača, škole u sredu obeležile svoju slavu, uz poštovanje svih epidemioloških mera

E. V. N.

27. 01. 2021. u 19:55

ŠKOLE u Srbiji i Republici Srpskoj, obeležile su u sredu školsku slavu - Savindan, drugačije nego prethodnih godina zbog složene epidemiološke situacije.

САВА УВЕК У ДУШИ НАРОДА: Сечењем славског колача, школе у среду обележиле своју славу, уз поштовање свих епидемиолошких мера

Ministar Ružić u OŠ "Svetozar Marković" u Beogradu /Foto Tanjug

Ranije su te trenutke delili roditelji, deca, nastavnici, ponegde i slavske zvanice. Ove godine, međutim, sve to je izostalo, nije bilo masovnih priredbi i ostalih pratećih manifestacija koje podrazumevaju okupljanje većeg broja učesnika, ali je svaka škola uz sečenje slavskog kolača, osmislila program tako da zdravlje dece i nastavnika ne bude ugroženo.

Povodom školske slave, ministar prosvete Branko Ružić obišao je Osnovnu školu "Svetozar Marković" u Beogradu.

- Važno je da se nastavi put velikog srpskog prosvetitelja Svetog Save, znanje je temelj svih velikih dela i najveća snaga za našu državu i društvo - poručio je ministar Ružić u ovoj obrazovnoj ustanovi u kojoj je prisustvovao lomljenju slavskog kolača. - Siguran sam da će upravo Sveti Sava biti ideja vodilja kada se budete nadalje suočavali sa velikim izazovima i uveren sam da ćete dati svoj pun doprinos i u budućnosti da ova divna deca steknu znanja i budu na ponos čitavog društva, pre svega njihovih roditelja.

Savindan je obeležen i u školama širom RS, ali bez prisustva roditelja i školskih priredbi. U Gimnaziji "Filip Višnjić" i Poljoprivredno-medicinskoj školi u Bijeljini, lomljenje slavskog kolača obavljeno je samo uz prisustvo sveštenika i kuma slave, a u Gimnaziji su, tradicionalno, uručena priznanja i diplome najboljim učenicima.

U Crnoj Gori, Savindan je obeležen svečanim liturgijama i prigodnim programima u hramovima, ali uz poštovanje epidemioloških mera. Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, uputio je čestitku sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu i đacima:

- Da Sveti Sava blagoslovi svu našu decu, sve škole, učitelje, nastavnike, profesore. Da daruje isceljenje bolesnicima i lekarima koji se trude oko njih. Sveti Sava je nadišao vreme još za života, a to znači da je prisutan u svakom vremenu, i u ovom našem. On se sjedinio sa nama, ušao u dušu srpskog naroda.

dan sloge i zajedništva

Obred rezanja slavskog kolača obavljen je i u Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi u Beogradu. Govoreći o značaju praznika i svetosavlja, načelnik Vojne gimnazije kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić ukazao je da je Sveti Sava, pre svega, utemeljivač srpske crkve, države i školstva, ističući da su njegova dela vanvremenska.

- Na današnji dan pozivam vas da svakog dana svoje postupke određujete da budu u duhu svetosavlja, da svakog dana budete bolji nego prethodnog, da nesebično pomažete jedni drugima, da čuvate jedni druge, da budete složni, da danas kada složno obeležavamo ovaj dan, taj duh sloge i zajedništva zadržite i njime se vodite - naglasio je Ćitić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar