ĆIRILICA JE STUB NAŠEG IDENTITETA: Svetosavska svečanost u OŠ „Bane Milenković“ u vrnjačkom Novom Selu

G.Ćirović

27. 01. 2021. u 17:10

UPRKOS pandemiji korona virusa, tradicionalna svetosavska svečanost ni ove godine nije izostala u Osnovnoj školi „Bane Milenković“ u Novom Selu nadomak Vrnjačke Banje. U saradnji sa ovdašnjim Udruženjem građana „Novoselac“ i Udruženjem za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“, za đake-prvake ove obrazovne ustanove održana su dva posebna školska časa posvećena Svetom Savi i značaju ćirilice.

ЋИРИЛИЦА ЈЕ СТУБ НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА: Светосавска свечаност у ОШ „Бане Миленковић“ у врњачком Новом Селу

Foto: M.Simić

Nekadašnja učiteljica Vučica Todorović, koja je u ovoj osmoletki provela 26 godina svog rada, vaspitavajući i učeći brojne generacije učenika iz ovog vrnjačkog sela, ovom prilikom govorila je prvačićima o prvom srpskom prosvetitelju i arhiepiskopu, naučivši ih himnu o Svetom Savi i poklonivši im i prigodne knjige sa posvetom.

Ovom prilikom, Žarko Marković ispred Udruženja građana „Novoselac“ i Udruženja za odbranu ćirilice, govorio je najmlađim đacima Novog Sela o značaju ćiriličnog pisma.

- Uz veru i jezik, ćirilica je treći stub nacionalnog identiteta srpskog naroda i najprepoznatljiviji simbol kojim je tokom minulih deset vekova zabeleženo sve najvažnije u našoj istoriji – rekao je Marković. - Razvijanje ljubavi, posebno kod dece prema ćirilici je osnov borbe za očuvanje našeg pisma, jezika i kulture.

Nije izostala ni razmena poklona između domaćina i gostiju, kao ni tradicionalna dodela priznanja. U ime dobitnika zahvalila se Snežana Špirović, direktorka škole, istakavši odličnu saradnju sa vrnjačkom opštinom, ovdašnjim Udruženjima i nekadašim prosvetnim radnicima koji su, poput učiteljice Vučice Todorović, na pravi put izveli brojne generacije novoselskih i vrnjačkih đaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)