PRVA DOZA ŠTITI SLABO SRCE: Kardiolog dr Arsen Ristić preporučuje svojim pacijentima da što pre prime vakcinu protiv korone

B. R.

22. 01. 2021. u 10:34

SVI kardiovaskularni bolesnici, bez obzira koju bolest srca imaju, trebalo bi što pre da prime prvu dozu vakcine, jer sva kardiovaskularna oboljenja povećavaju rizik od teških formi kovida, i posledica ove bolesti, kao i od njenog fatalnog ishoda.

ПРВА ДОЗА ШТИТИ СЛАБО СРЦЕ: Кардиолог др Арсен Ристић препоручује својим пацијентима да што пре приме вакцину против короне

Dr Arsen Ristić

Dajući ovu generalnu preporuku, profesor dr Arsen Ristić, kardiolog, načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju KCS, kaže za "Novosti" da je svejedno koju će od tri dostupne vakcine na prime.

- Apsolutna kontraindikacija za vakcinaciju je aktivna infekcija bilo koje vrste i u tom slučaju bi trebalo sačekati da padnu visoki markeri koji ukazuju na upalu - objašnjava prof. Ristić. - Svi ostali, ako govorimo o ljudima sa bolestima srca i krvnih sudova, trebalo bi što pre da započnu imunizaciju koja se protiv kovid 19 obavlja davanjem dve doze vakcine.

Bolesti srca i krvnih sudova su, navodi Ristić, jedan od kriterijuma za određivanje priritetnih grupa za vakcinaciju.

- Iz dosadašnjeg iskustva sa pandemijom jasno je da se kod jednog broja kardiovaskularnih pacijenata srčana bolest i pogoršava posle preležanog kovida, što je još jedan od razloga za zaštitu od ove zaraze - kaže Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma