MILENA MEĐU ZASLUŽNIMA: Urna čuvenoe medicinske sestre biće položena danas na Novom groblju u Beogradu

S. VIDAČKOVIĆ

14. 01. 2021. u 08:12

PRVA medicinska sestra koja će počivati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu je Milena Tijanić (88), koja je preminula 2. decembra.

МИЛЕНА МЕЂУ ЗАСЛУЖНИМА: Урна чувеное медицинске сестре биће положена данас на Новом гробљу у Београду

Milena Tijanić

Urna sa njenim posmrtnim ostacima biće položena danas u 10 časova. Odluku da ova zdravstvena radnica sa diplomama medicinske škole i psihologa sa Filozofskog fakulteta počiva među najzaslužnijima donela je Skupština grada Beograda, na inicijativu udruženja "Sestrinstvo" koje okuplja medicinske sestre i tehničare.

Kako je navedeno u inicijativi koja je dostavljena gradonačelniku Beograda prof. dr Zoranu Radojičiću, gotovo da nema medicinskog radnika u Srbiji koji bar nije čuo za Milenu Tijanić, profesorku koja je u posleratnom periodu doprinela osnivanju važnih medicinskih škola u Srbiji.

- Ona je ukazivala na značaj i snagu obrazovanih, modernih sestara, što je danas više nego vidljivo u naporima na zaustavljanju pandemije - navodi se u inicijativi. - Bila je metodičarka koja je oblast zdravstvene nege ustrojila u oblast proučavanja, autorka, vrsni predavač i retor.

Rođena je 1933. godine u Pećkom okrugu u Metohiji. Pripadala je prvoj generaciji Srednje medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici i izabrana da bude instruktor, kao najbolji đak. Posle specijalizacije u Zagrebu, učestvovala je u osnivanju Više medicinske škole Jugoslovenskog Crvenog krsta u Beogradu, a zatim integrisane Više medicinske škole u Zemunu, koja je sada prvi Fakultet za medicinske sestre u Srbiji.

- Realizovala je ideju o stvaranju kapitalnog dela za sestre, "Zdravstvena nega i savremeno sestrinstvo" - naše biblije. Iako je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Milena je svim bićem bila utkana u razvoj sestrinstva Jugoslavije i Srbije i predstavljala naš kadar u svetskim medicinskim krugovima.

Njen doprinos struci medicinskih sestara naše društvo možda nije znalo da neguje. Međutim, struka je 2000. godine ustanovila nagradu za životno delo - statuu "Milena Tijanić" za poseban doprinos vaspitanju i obrazovanju medicinskih sestara i tehničara u Srbiji.

PONOSNA PORODICA TIJANIĆ

ČLANOVI porodice pokojne Milene Tijanić kažu, za "Novosti", da su ponosni na nju, te da im je čast što će njihova sestra i tetka počivati među zaslužnim građanima na Novom groblju.

- Veoma smo ponosni na ceo njen život, kako profesionalni, tako i na one trenutke koje je posvetila nama. Svim svojim delima tokom radnog veka zaslužila je mesto u Aleji - rekao je, za "Novosti", Ljubiša Filipović, Milenin sestrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)