IMAJU POVERENJE U POLITIČARE: Kome danas veruju penzioneri i zašto ne propuštaju izbore

J. Ž. S.

17. 01. 2021. u 11:17

POLITIČARI su osobe u koje najstariji građani imaju najviše poverenja, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove.

ИМАЈУ ПОВЕРЕЊЕ У ПОЛИТИЧАРЕ: Коме данас верују пензионери и зашто не пропуштају изборе

Foto N. Živanović

Penzioneri, takođe, najbolje ocenjuju rad članova Vlade i veruju u važnost svog glasa na izborima.

Čak 88 odsto njih, koristi svoje pravo glasa, odnosno izlazili su na glasanje bar jednom. Među ispitanicima starijim od 60 godina, samo 2,8 odsto nije nikada iskoristilo svoje glasačko pravo.

Ukupno 79 procenata ispitanika smatra da je njihov glas važan, a najveći procenat onih koji veruju u važnost svog glasa je upravo u grupi najstarijih - 89,2 odsto.

Očekivano, među starijima od 60 leta bilo je i najviše onih koji su znali za koga će da glasaju na parlamentarnim izborima - 86,7 procenata. Ideju bojkota je, prema ovom istraživanju, podržao ubedljivo najmanji broj starijih od 60 godina.

Foto N. Živanović

Na pitanje: "Za kog člana ili članicu Vlade Srbije smatrate da najbolje radi svoj posao?", ubedljivo najviše glasova je dobila premijerka Ana Brnabić - 25,4 odsto, zatim tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - 18,6. Daleko ispod njih se nalaze sa po 2,1 odsto glasova Zorana Mihajlović i Vanja Udovičić.

Za Zlatibora Lončara, ministra zdravlja, 1,4 procenata ispitanika misli da je najbolje radio posao, dok je Siniša Mali, ministar finansija, u 0,9 odsto odgovora označen kao najbolji.

Najveća razlika među ukupnim ocenama svih ispitanika i starijih od 60 godina je upravo za ministra finansija. Najstariji ga za skoro jednu celu ocenu (0,9) ocenjuju bolje nego svi ispitanici zajedno. Slično je i sa Aleksandrom Vulinom, koji kod starijih zaslužuje 3,58 u odnosu na ukupnu ocenu svih ispitanika - 2,77.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)