ŠKOLSKA GODINA SE NASTAVLJA KAKO JE I POČELA: Evo šta to znači za učenike i nastavnike i kojih pravla će morati da se pridržavaju

Novosti online

12. 01. 2021. u 14:19

ŠKOLSKA 2020/2021. godina nastavlja se kako je i planirano, u ponedeljak, 18. januara, a nastava će se odvijati kako je i počela 1. septembra. Učenici od 1. do 4. razreda će ići u školu, od 5. do 8,. imaće imaće i onlajn nastavu, časovi će svima biti skraćeni na po 30 minuta, sedeće sami u klupama, nosiće masku...

ШКОЛСКА ГОДИНА СЕ НАСТАВЉА КАКО ЈЕ И ПОЧЕЛА: Ево шта то значи за ученике и наставнике и којих правла ће морати да се придржавају

FOTO: Depositphotos

Odeljenja će biti podeljena u grupe, a nijedna grupa ne bi trebalo da broji više od 15 đaka. U svakom momentu ni u jednoj školi ne bi trebalo da bude više od 50 odsto učenika.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je jutros da će se nastava odvijati kao što je i počela 1. septembra i da do ponedeljka ne bi trebalo da dođe do nekih promena.  On je objasnio u kom slučaju će grupe prelaziti na onlajn nastavu.

- Kad smo zatvorili škole, želeli smo da izbegnemo da deca idu u škole dok ne prođe maksimum. Sada izlazimo iz maksimuma, nema razloga za novo odlaganja. Biće opet podela na grupe. Ako se jedan slučaj pojavi, on se izdvaja, ako se pojave dva slučaja, izdvaja se odeljenje. Uvek postoji mogućnost da se nešto promeni, ali je ta mogućnost mala - rekao je dr Kon za RTS.

A, evo i podsećanja kako je nastava u školama izgledala od 1. septembra, tačnije kako će sada.

OSNOVNA ŠKOLA   

U osnovnim školama, u svakom trenutku broj dece ne sme da prelazi 50 odsto.

Učenici od 1. do 4. razreda ići će u školu, ali će se ukoliko ima više od 15 đaka po odeljenju, deliti u dve grupe. Učenici od 5. do 8. razreda imaće kombinovanu nastavu - u školi i onlajn, odnosno nastavu na daljinu.

Organizacija onlajn nastave 

Časovi će se prikazivati na RTS 2 i RTS 3, prema unapred određenom rasporedu i satnici.

Učenici 5.  razreda pratiće nastavu na RTS 2 od 8 sati, i imaće dnevno 3 časa, dok će se nastava za učenike od 6. do 8. razreda imitovati na RTS 3, takođe, od 8 sati. Učenici 1. do 7. razreda imaće dnevno do 3 časa, a osmaci - četiri. 

Iako će učenici od 1. do 4. ići u školu, i za njih je spremljena onlajn nastava, i ona će se emitovati putem multimedijske internet platforme RTS planeta. 

Foto EPA

Nastava u školi

Svako odeljenje mora da ima svoju učionicu. Tokom malog odmora nema promene učionica i kabineta, osim ako je to neophodno zbog specifičnosti predmeta i posebne opreme.

Za učenike od 1. do 4. razreda nastava se organizuje svakodnevno u školi.

- Ukoliko je broj učenika u odeljenju veći od 15, ono se deli u dve grupe. Grupe dolaze u dva definisana termina, na primer od 8 sati, i od 10.45. Učenici jedne grupe imaju do 4 časa dnevno. Časovi traju po 30 minuta. Pauza između prve i druge grupe je 20 minuta, i ona služi za čišćenje i provetravanje učionica i svih drugih prostora - navedeno je u Stručnom uputstvu Ministarstva prosvete koje je dostavljeno osnovnim školama pred početak ove školske godine.

Svi časovi se organizuju u školi, i napolju na otvorenom kada god je to moguće.

Učenici od 5. do 8. razreda

Ako škola ima prostor i kadar, nastava se organizuje svakodnevno u školi. I u ovom uzrastu važe pravila na podelu na dve grupe ukoliko u odeljenju ima više od 15 đaka, i za njih važi trajanje časova od 30 minuta. Razlikuje se samo što u ovom uzrastu učenici jedne grupe imaju do 5 časova. Sve ostalo je isto kao i za niže razrede.

Kombinovani model

U školama gde ne postoji mogućnost da se za sve od 5. do 8. razreda održi nastava u školi, nastava će se odvijati po kombinovanom modelu.

- Učenici 5. i 6. razred u toku nedelje ići će u školu ponedeljkom, sredom i petkom, a učenici 7. i 8. razreda utorkom i četvrtkom. Naredne nedelje razredi se rotiraju. Kada đaci ne idu u školu, imaju onlajn nastavu na daljinu putem Javnog servisa Srbije - objašnjava se u Stručnom uputstvu.

I u ovom kominovanom modelu učenici se dele na dve grupe, časovi im, takođe, traju po 30 minuta, i imaju do 5 časova.

Srednja škola  

U srednjim školama biće dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu.

Kombinovani model

Nastava u gimnazijama i srednjim stručnim školama po kombinovanom modelu podrazumeva da učenici od prvog do četvrtog razreda jedne nedelje dolaze u školu na neposrednu nastavu, a sledeće nedelje realizuju časove putem nastave na daljinu.

Smenu čine učenici prvog i drugog razreda odnosno trećeg i četvrtog razreda.

Ukoliko je broj učenika u odeljenju veći od 16, odeljenje se deli u dve grupe (škola bira najoptimalniji kriterijum za podelu na grupe).

Ukoliko je broj učenika u odeljenju, odnosno grupi za vežbe, praktičnu nastavu, strane jezike manji od 16 za njih se nastava održava bez podele na grupe i uvek u školi.

Ocenjivanje učenika u ovom modelu nastave se realizuje kada su učenici u školi uvažavajući sve principe ocenjivanja.

Učenici jedne grupe, kada imaju nastavu u školi imaju sve časove po rasporedu. Škole mogu prilagoditi raspored tako da se časovi iz predmeta sa većim nedeljnim fondom realizuju kao dvočasi ili u blokovima, kako bi se broj nastavnika koji svakodnevno dolaze u školu sveo na optimalnu meru.

Časovi traju po 30 minuta. Pauza između smena u školi se koristi za čišćenje i dezinfekciju učionica, hodnika, laboratorija, radionica, biblioteka i svih drugih prostora u školi koji se koriste za nastavu i učenje.

Takođe, vreme između smena se može koristiti za realizaciju praktičnih oblika nastave naročito u situaciji kada učenici nisu u mogućnosti da ovaj oblik nastave realizuju kod poslodavca sa kojim škola ima odgovarajući ugovor.

Novosti

Nastava na daljinu

Nastava na daljinu je poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada gde učenici program nastave i učenja u celini ili jedan deo ostvaruju korišćenjem savremene informaciono-komunikacione tehnologije za učenje, bez neposrednog boravka u školi.

Ovaj oblik nastave se primenjuje kada se nastava u školi ne realizuje u cilju očuvanja bezbednosti i zdravlja učenika i nastavnika.

Srednja škola bira softver koji će koristiti za realizaciju nastave na daljinu. Ovi specijalizovani softveri mogu da obezbede formativnu i sumativnu procenu učeničkih postignuća ukoliko su epidemiološke mere takve da se direktna nastava ne preporučuje ni u najmanjim grupama.

Ishrana učenika

Ukoliko se za ishranu koristi školska trpezarija, potrebno je voditi računa o broju učenika koji istovremeno borave u njoj, rasporedu stolova i međusobnoj udaljenosti đaka. Razmena hrane i pribora među učenicima nije dozvoljen.  

Deca za stolovima treba da sede na udaljenosti od jednog metra, a poželjno je i dva, u svakom pravcu. Pre jela deca treba da operu ruke, a površine na kojima će se služiti hrana, obrisati alkoholom.

Mere za smanjenja rizika unosa korona virusa u školsku sredinu

- Učenici, nastavno i nenastavno školsko osoblje ne treba da dolaze u školu ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu i/ili simptome respiratorne infekcije.

- Roditelji treba svako jutro da provere telesnu temperaturu svojoj deci pred polazak u školu.

-  Nastavno i nenastavno školsko osoblje da provere telesnu temperaturu pred polazak u školu

-  Održavati fizičku distancu sa drugim osobama u školi od najmanje 1,5 metara

-  Svako dete u učionici treba da ima 4 kvadratna metra, i da sedi samo u klupi  

-  Potpuno obustaviti sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola (pevanje, vikanje, sport, navijanje), što bi značilo da se na časovima muzičkog ne peva, nema proba školskog hora, na fizičkom nema kolektivnog sporta, a za individualne sportove (gimnastika i sl.) treba proveriti uslove (veličina sale, mogućnost prirodne ventilacije i slično)

- Nastavu fizičkog vaspitanja organizovati na otvorenom kada god je to moguće. Savetovati učenike da ne stvaraju gužvu u svlačionicama već da budu strpljivi i sačekaju svoj red prema instrukciji nastavnika tako da se obezbedi 4 m2 po učeniku.

-  Osobe koje dovode decu u školu ne ulaze u školu već decu prate do ulaza

Foto N. Živanović

Nošenje maski

- Školsko nastavno i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nose maske

- Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe. Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora. Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili toalet.

-  Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu.

- Tokom boravka u školi moguće je da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali ona treba da se koristi na ispravan način tako da pokriva nos i usta.

Redovno pranje ruku

- Ruke treba prati higijenski ispravnom vodom za piće i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili upotrebom dezinfekcionog sredstva na bazi 70 odsto alkohola. Dezinfekcija ruku sredstvima na bazi 70% alkohola ne može zameniti pranje ruku vodom i sapunom ukoliko su ruke vidno zaprljane. Posle 3 do 4 izvršenih dezinfekcija ruku obavezno oprati ruke vodom i sapunom.

- Na svim ulazima u školu i na izlazu iz fiskulturne sale postaviti dezinfekciona sredstva na bazi 70 odsto alkohola.

Postupak sa učenicima i osobljem koje imaju simptome 

Ukoliko se simptomi pojave van škole, potrebno je javiti se u Kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja, i ne odlaziti u školu, već samo obavestiti nadležnu osobu u školi.

Ako se simptomi jave u školi, a radi se o učeniku, njemu se odmah stavlja maska, smešta se u praznu učionicu za izolaciju, i obaveštavaju se roditelji i nadležni institut, to jest zavod za javno zdravlje. O učeniku, u sobi za izolaciju do dolaska roditelja, potrebno je da brine jedna osoba koja mora da koristi masku i rukavice.

Ako se simptomi pojave kod osoblja, ona se odmah javlja u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja, a nadležna osoba iz škole o tome obaveštava nadležni institut odnosno zavod za javno zdravlje.

Školska godina se produžava

Posećanja radi ova školska godina u osnovnim i srednjim školama u Srbiji biće produžena za nekoliko dana.

Školska godina za osmake umesto 4. juna završava se 8. juna. Učenici od prvog do sedmog razreda u školu će ići do 22. juna, a ne kako je ranijim kalendarom predviđeno 18. juna. Za sve ostale srednjoškolce drugo polugodište se završava 22. juna, a ne kako je bilo ranije planirano 18. juna.

Pomeren je i završni ispit.

Umesto 21, 22. i 23. juna mali maturanti će testove iz srpskog, matematike i kombinovani test polagati 23, 24. i 25. juna. Za maturante gimnazija nastava se umesto 21. maja završava 25. maja, a za učenike trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 1. juna, umesto 28. maja.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)