BORBA SA KORONOM NIJE ZAVRŠENA: Đerlek - "Počela vakcinacija zdravstvenih radnika, imamo moćno oružje"

Tanjug

05. 01. 2021. u 12:22

VAKCINACIJA zdravstvenih radnika, protiv virusa korona, počela je danas u Srbiji, a prvi su vakcinu primili medicinari u Kliničkom centru Srbije.

БОРБА СА КОРОНОМ НИЈЕ ЗАВРШЕНА: Ђерлек - Почела вакцинација здравствених радника, имамо моћно оружје

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Državni sekretar u Ministarstvu zdarvlja Mirsad Đerlek kaže da će danas biti vakcinisano oko 3.000 zdravstvenih radnika u Srbiji, a samo u Beogradu oko 1.200.

- Dobićemo vakcinu i u ponedeljak, tako da ćemo pokušati da iz nedelje u nedelju povećavamo broj imunizovanih - rekao je Đerlek.

On je naveo da je među zdravstvenim radnicima velika zainteresovanost za imunizaciju, jer su oni na prvoj liniji fronta i znaju šta je kovid.

- Izgubili smo dosta kolega tokom epidemije i želimo da sprečimo dalje oboljevanje i da sačuvamo zdravstveni sistem. Borba sa koronom nije završena, samo sada imamo moćno oružje - rekao je Đerlek.

Među prvima je cepivom "Fajzer-Biontek" vakcinisana dr Vesna Mioljević, direktorka Službe za epidemilogiju KCS, koja je rekla da se u Kliničkom centru dosta njenih kolega prijavilo za vakcinaciju.

- Nadam se da će vakcina pomoći da se zaštitimo i da sigurnije lečimo pacijente - rekla je Mioljević.

Kako kaže, već 23 godine prima vakcinu protiv sezonskog gripa, te se nada da će uskoro razviti imunitet i protiv korona virusa.

Direktor KCS Milika Ašanin rekao je da je ta zdravstvena ustanova dobila 1.000 doza, i da su imunizaciju krenuli od službi anestezije, epidemiologije i mikrobiologije, a da će nastaviti sa kovid delovima te ustanove.

Sutra će cepivo primiti zaposleni u kovid bolnici u Batajnici.

- Očekujemo da će vakcina zaštiti zdravstvene radnike od zaražavanja. Do sada smo imali veliki problem, jer je dosta lekara, medicinskih sestara, tehničara, bilo zaraženo i morali su u izolaciju. To je značajno uticalo na proces rada - rekao je Ašanin.

Direktor Urgentnog centra KCS Marko Ercegovac kaže da su zdravstveni radnici u Urgentnom centru najviše izloženi potencijalnoj kovid infekciji, jer je u prethdnom periodu bilo pacijenta koji nisu znali da su zaraženi, a imali su urgentna stanja koja su morala da se zbrinu.

U prva dva pika, kako je rekao, broj zaraženih zdravstvenih radnika bio je mali, ali je u trećem talasu, taj broj povećan.

- Ovo je jedini način da se zaštitimo od virusa - rekao je Ercegovac - koji je i sam danas primio vakcinu.

Vakcinu je primio i direktor Centra za anesteziologiju KCS dr Nebojša Lađević, koji je naveo da su anesteziolozi u prvim redovima, da je vakcinacija važna, ali da zdravstveni radnici i dalje moraju da se čuvaju i da nema opuštanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)