"NOVOSTI" NA LICU MESTA: Pogledajte kako izgleda nova kovid bolnica u Kruševcu - spremna za 500 pacijenata! (FOTO)

S.BABOVIĆ

20. 12. 2020. u 09:23

TRI nove zgrade, dijagnostički centar, odeljenja intenzivne i poluintenzivne nege centraln su objekti novee KOVID bolnice u Kruševcu, koja će uskoro početi da prima prve pacijente sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

НОВОСТИ НА ЛИЦУ МЕСТА: Погледајте како изгледа нова ковид болница у Крушевцу - спремна за 500 пацијената! (ФОТО)

Foto: S.BABOVIĆ

Ekipa „Novosti“ je na licu mesta u bolničkom kompleksu, gde se očekuje dolazak predsednika Aleksandra Vučića.

U kasarni „Rasina“ srušeno je 4.380 kvadrata starih objekata kako bi se prostor prilagodio borbi protiv epidemije. Za manje od četiri meseca, izgrađeno je 12.000 kvadrata bolničkih kapaciteta za lečenje 500 pacijenata.

BOLNICU VODE STRUČNjACI KC NIŠ

KOORDINATOR KOVID bolnice u Kruševcu je anestezilog dr Vladimir Cvetanović iz KC Niš.U zdravstvenoj ustanovi radiće više iskusnih stručnjaka niškog KC, kao i novih 126 lekara, osam farmaceuta i 507 medicinskih sestara.

U firmi „Termomont“, koja je sa više od 10 podizvođačkih firmi radila na projektu napominju da ne veruju da se iko suočio sa izazovom igradnje ovakvih objekata u zadatom roku.

Foto: S.BABOVIĆ

Kruševačka KOVID bolnica je na osnovu projekta u koje su „Novosti“ imale uvid, manja verzija specijalizovane ustanove za lečenje bolesnika od KOVID-19 u Batajnici.

Inenzivna nega ima 150, a poluintenzivna - 350 postelja. U zasebnom prostoru su i prateći elementi: skladište za medicinske gasove, magacin, distributivna kuhinja, kotlarnica, kapela.

Prilazne saobraćajnice kasarni su prilagođene urgentnom transportu pacijenata, koji se očekuju iz centralne i južne Srbije. Poseban ulaz napravljen je za hitan prijem bolesnika i prvu trijažu, a kretanje unutar samog bolničkog kruga, kao i ulazi u objekte projektovan isu tako da se maksimalno izbegne moguća kontaminacija. Dijagnostički centar ima svu potrebnu opremu (skener, rengen), respiratore, monitore za praćenje živitnih funkcija. Moderna, multifunkcionalna bolnica sa sofisticiranom dijagnostikom i medicinskom opremom ostaće u funkciji i po završetku epidemije.

450 TONA ČELIKA, 7.000 KUBIKA BETONA

KAKO je predočeno u „Termomontu“, KOVID bolnica u Kruševcu je izgrađeno od 7.000 kubika betona, 450 tona čelika, 15.000 kvadrata panela i 7.000 kvadrata krovne konstrukcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!