STIŽU POSTELJE I APARATI, ZA KOJI DAN I PACIJENTI: U vojnom kompleksu "Rasina" se privode kraju radovi na kruševačkoj kovid-bolnici

S. BABOVIĆ

17. 12. 2020. u 12:00

KRAJEM jula građevinske mašine rušile su stare vojne objekte u kasarni u Kruševcu, koja je godinama bila van funkcije. Vojni kompleks "Rasina" bio je pun šuta i bilo je teško zamisliti da će sredinom decembra, na istom mestu, neimari uspeti nemoguće: privesti kraju radove oko kompleksa nove kovid-bolnice, čime će Srbija dobiti novih 500 postelja za lečenje zaraženih virusom korona.

СТИЖУ ПОСТЕЉЕ И АПАРАТИ, ЗА КОЈИ ДАН И ПАЦИЈЕНТИ: У војном комплексу Расина се приводе крају радови на крушевачкој ковид-болници

Foto S. Babović

Radnici "Termomonta" i još 10 lokalnih građevinskih firmi vodili su bitku s vremenom. Koliki je trud uložen u ceo poduhvat, istakao je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je obišao radove pre dve nedelje, a očekuje se i na otvaranju bolnice. Stručnjaci svedoče, za "Novosti", da je među najvećim izazovima, pored činjenice da se bolnica gradila u rekordnom roku, bila i zahtevnost radova na objektima unutar novog bolničkog kompleksa.

Površina iznosi 12.000 kvadrata. U toku su završni radovi na spoljnom uređenju, ozelenjavanje, asflatiranje, samo je u sredu bilo više od 850 radnika! Kruševačka kovid-bolnica imaće tri glavna objekta, centralni dijagnostički centar, intenzivnu nega sa 150 i poluintenzivnu sa 350 kreveta, a pored ovih objekata su i prateće celine.

Foto S. Babović

U trenutku kada je ekipa "Novosti" bila u bolnici, već su bili postavljeni monitori za praćenje životnih funkcija, radilo se na instaliranju medicinske opreme, gasova. U toku dana očekivalo se dopremanje bolničkih kreveta i dijagnostičke opreme (skenera i rendgena). Sređuju se i prilazi bolničkom krugu, koji je lociran u naseljenom mestu Parunovac. Radnike JKP "Kruševac" zatičemo kod Spomenika 125. motorizovanoj brigadi, kod novih staza. Uređuje se i taj kompleks, postavljaju nove klupe.

Moderna, multifunkcionalna bolnica sa sofisticiranom opremom ostaće Kruševcu i kada epidemija bude pobeđena.

Foto S. Babović

POSAO ZA VIŠE OD 600 MEDICINARA

INGERENCIJU nad kovid-bolnicom u Kruševcu imaće Klinički centar Niš, gde su ove nedelje medicinski radnici potpisivali rešenja o zaposlenju. Čak 126 lekara, osam farmaceuta i 507 medicinskih sestara i tehničara dobilo je posao u novoj zdravstvenoj ustanovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri