BIĆE UVEDENE NOVE MERE! Kon potvrdio, evo šta podrazumevaju i na koga se odnose

Novosti online

13. 12. 2020. u 09:37

EPIDEMIOLOG Predrag Kon rekao je da Krizni štab ozbiljno razmatra ograničenje kretanja građana tokom predstojećih praznika.

БИЋЕ УВЕДЕНЕ НОВЕ МЕРЕ! Кон потврдио, ево шта подразумевају и на кога се односе

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Pozivaju se ljudi na proslave i rođendane na društvenim mrežama. To nije pojedinačni slučaj, već su u pitanju otvoreni pozivi. To treba kontrolisati i sankcionisati. Pitanje je da li je to moguće kotrolisati. Zato moramo da razmišljamo i o ograničenju kretanja, a to zadire u ljudska prava i traži pravne okvire. Samo insistiranje da se mere sprovode podrazumeva neke konkretne korake - rekao je Kon za TV Prva.

On je rekao je da će sutra na sednici Kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje i o eventualnom uvođenju novih.

- S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama - hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno - rekao je on i dodao da će se u Srbiju moći samo uz pi-si-ar test ili samoizolaciju - kućni karantin.

Epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je ranije danas da će Krizni štab sutra doneti nove mere, među kojima je obavezan PCR test za sve koji ulaze u Srbiju. Test ne bi smeo biti stariji od 48 sati. Oni koji nemaju PCR test moraće u karantin na 10 dana, rekao je Tiodorović za RTS.

Govoreći o restriktivnim merama, epidemiolog je rekao da je policijski čas do sada spasio 1.000 života.

- Kada je uvedeno vanredno stanje i policijski čas, spašeno je najmanje 1.000 života. Onima kojima nije tada bilo jasno, mislim da je jasno sada. Kraj zime i početak proleća, bila je idealna situacija za prenos virusa, efekte tih mera smo dobro zapamtili. Jasno je da nam iskustvo pokazuje da je to najefektivnija mera - kaže Kon.

Dodaje da Krizni štab insistira da se sve mere poštuju.

- Medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako ne može onda država treba da razreši taj problem i uvede mere koji to rešavaju - rekao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)