GOJKOVIĆ O POSLEDICAMA CRNOG PETKA: 60 odsto zaraženih sad su žene - nalazimo se u najvećem piku!

Tanjug

03. 12. 2020. u 11:03

POKRAJINSKI sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Zoran Gojković ocenio je da je situacija sa korona virusom složena i ozbiljna i kaže da očekuje da smo sada u najvećem piku te da je ova nedelja ključna i prelomna.

ГОЈКОВИЋ О ПОСЛЕДИЦАМА ЦРНОГ ПЕТКА: 60 одсто заражених сад су жене - налазимо се у највећем пику!

Zoran Gojković / Foto Tanjug

On je gostujući na TV Prva rekao da su sada dve stvari problematične.

- Prva je prirodni tok epidemije, jer se korona virus ponaša atipično u odnosu na druge respiratorne viruse a drugo je da se bojim za zaštitu naših starijih, jer nam ne treba ulazak virusa među starije i u gerontološke centre - izjavio je Gojković.

Dodao je da nam nije nam trebao Crni petak, jer posle njega, kaže, prvi put imamo da je udeo zaraženih žena skoro 60 odsto. Ocenjuje da je to "posledica kupoholičarstva". 

Istakao je da imamo razloga za brigu i da ne dođemo u situaciju da na vrhuncu epidemije imamo iskok iz sistema. Pritom je popunjenost bolnica enormna, teške su kliničke slike pacijenata i oni traže ozbiljan nadzor.

Govoreći o vakcinama on je istakao da su vakcine pored antibiotika najveća tekovima medicine. Srbija, rekao je Gojković, od početka pregovara sa svim proizvođačima vakcina i imaćemo kod nas sve ono što je najbolje na tržištu.

- Svima ćemo omogućiti da se vakcinišu i dobiju vakcinu koja je najbolja na tržištu bez obzira odakle dolazi i čija je. Ogromne smo pare uložili u lekove i imamo sve lekove koji u svetu postoje - istakao je Gojković.

Naveo je da su naši bolnički kapaciteti popunjeni i da će danas biti aktiviran i Novosadski sajam, za čiju će potpunu pripremu trebati oko 48 sati. Sve to kako je rekao, da niko ne bi ostao bez pomoći.

Dr Ana Gligić, virusolog, koja je bila šef tima za borbu protiv variole vere 1972. godine, za TV Prva je istakla da se nada da smo sada na vrhu i da će za par dana kriva početi da pada.

Ona je što se tiče vakcina i otpora prema njoj kod jednog broja ljudi, naglasila da ljudima treba objasniti da ne postoji nikakva zavera i da nam samo vakcina može trajno pomoći./

- Dok vakcine ne dobijemo, ostaje nam da nosimo maske i držimo fizičku distancu - naglasila je dr Gligić.

Kao veoma dobru, ocenila je najavu premijerke Ane Brnabić da će biti nabavljene vakcine od nekoliko proizvođača. To će, prema doktorkinoj oceni, pomoći da se više ljudi vakciniše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode