OD NOVE GODINE TV TAKSA 299 DINARA: Vlada usvojila Predlog za povećanje izdvajanja za javni servis

Š. M.

29. 11. 2020. u 19:37

ОД НОВЕ ГОДИНЕ ТВ ТАКСА 299 ДИНАРА: Влада усвојила Предлог за повећање издвајања за јавни сервис

Foto: Arhiva VN

VLADA Srbije predložila je da TV taksa za RTS i RTV od 1. januara, pa do kraja 2021. godine iznosi 299, umesto dosadašnjih 255 dinara.

Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis je u proceduru Skupštine Srbije ušao 27. novembra, a ona će se i dalje naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju.

Istim zakonskim predlogom predviđeno je da se do 31. decembra naredne

godine RTS i RTV delimično finansiraju preko pretplate, a delimično iz budžeta Republike. Takav kombinovani model finansiranja na snazi je od početka 2016. godine. Taksa za medijske servise je isprva iznosila 150 dinara, da bi od početka 2019. skočila na 220, a od početka ove godine građani su je plaćali 255 dinara.

- Polazeći od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Republici Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja odlučeno je da se taksa uveća - stoji u Predlogu zakona. - Takođe, zbog potrebe obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa kao najcelishodnije rešenje predloženo je povećanje takse za 44 dinara.

Kako su "Novosti" ranije pisale, na desetine hiljada starih dugovanja

građana koje su sudovi prosledili na naplatu javnim izvršiteljima odnosi se na neplaćenu TV pretplatu. Ukupna potraživanja Javnog medijskog servisa iznose 52,9 milijardi dinara, odnosno oko 448 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)