NOVINARI SA KOSMETA O SUSRETIMA SA PATRIJARHOM: Nije mogao da zamisli da Prizren ili Pećka Patrijaršija budu u drugoj državi

D.Z.

20. 11. 2020. u 14:02

NEKA mu dečija pesma iz Orahovca bude oblak koji će ga odneti u naručje Gospodnje.

НОВИНАРИ СА КОСМЕТА О СУСРЕТИМА СА ПАТРИЈАРХОМ: Није могао да замисли да Призрен или Пећка Патријаршија буду у другој држави

Foto: Privatna arhiva

Ovako glasi oproštajna poruka Olivere Radić, novinarke i profesorke književnosti iz Orahovca koja je kao i brojni novinari sa Kosmeta često sretala sada upokojenog patrijarha Irineja. Naime, novinari koji su ga često pratili tokom njegovog boravka i poseta svetinjama na Kosmetu sećaju se da je uvek pristajao da odgovara na njihova pitanja. Nije se, kako nam govore kolege, libio da odgovara i na najteža pitanja ali je, kažu, često znao i da se našali na svoj ali i račun novinara. Međuti, opisujući ga kao smirenog ali i onog koji je umeo da ohrabri svoj narod, novinari ističu nemerljivim njegovo prisustvo,ali pre svega reči ohrabrenja koje je upućivao Srbima na Kosmetu.

Foto: Privatna arhiva

- Njegove reči koje su se duboko urezale u glavu svakog Srbina na Kosmetu jestu da nema podele Kosova i Metohije i bilo kakvog izdvajanja ovog prostora iz našeg kulturnog duhovnom i državnog života, kao i da nema Srbije bez Kosova i Meothije - ističe Živojin Rakočević novinar i publicista iz Gračanice koji podseća na česte patrijarhove izjave da ne može zamisliti da Prizren ili Pećka Patrijaršija budu u nekoj drugoj državi.

- To je za njegovu svetost bilo prosto nezamislivo - dodaje Rakočević dok je Olivera Radić ističe da je , kako govore stariji meštani, bio jedini patrijar u novijoj istoriji koji je dolazio u Orahovac i služio liturgiju kao patrijarh.

ANEGDOTE

Novinari sa Kosmeta prisećaju se da je partijarh nekada znao i oštro da uzvrati na nepremirena pitanja albanskih novinara, ali i onih srpskih koji su se nekada dovijali kako bi mu prišli da se slikaju sa njim. Tako je i na pokušaj potpisnika ovih redova da odobrovolji njegovu svetost da se fotografiše sa vernicima, zapitao novinarku “Od kojih je? “

-Često smo bivšeg igumana Ostroga koji je bio od Zečevića, zadirkivali što nije završio Bogoslovski fakultet, a on bi nam uzvraćao: Ni Njegoš ga nije imao pa je bio pametniji od svih Vas” - rekao nam je jednom prilikom partijarh nasmejavši se na našu opasku da je to dokaz da su “Zečevići pametni”.

-Dolazio nam je i patrijarh Pavle ali kao vladika. Patrijarh Irinej je tokom posete KiM 2013 godine sam tražio da dođe i poseti Orahovac i Veliku Hoču, pošto je ovde dolazio i služio liturgije i kada je bio profesor u prizrenskoj bogosloviji-dadaje naša sagovornica i ističe da se sada već upokojeni patrijarh Irinej, radovao susretima sa ljudima, decom.

- Blagosiljao ih je, deca su pevala, a on je plakao - ističe Olivera i dodaje da će joj posebno u sećanju ostati patrijarhova poseta iz aprila 2019 godine kada je služio liturgiju u ovdašnjem hramu.

Foto: Privatna arhiva

-Toliko godina a toliko oštroumlja, ljubavi, vere... Išla sam ispred njega i vladike Teodosija do konaka Pećke Patrijaršije. Nije žurio, upijao je svaku česticu vazduha , posmatrao svaku oronulu kuću zaustavio se pred svakim čovekom.Svakog je saslušao...To su bile volja i snaga.I najviše je ljubavi ispoljavao prema starima.Gledala sam ih kako se drže za ruke i gledaju u oči... Kao da su rasli zajendo .Tako su se razumeli. Ostavi je trag na ovoj našoj kaldrmi, među nama , našom decom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!