ŽIVEO ANĐEOSKIM ŽIVOTOM: Episkop šabački Lavrentije o patrijarhu Pavlu

V. MITRIĆ

15. 11. 2020. u 18:43

DA bi opelemenio i oblagario ljudsku rasu Bog, s vremena na vreme, nam šalje velike blagodarne duše.

ЖИВЕО АНЂЕОСКИМ ЖИВОТОМ: Епископ шабачки Лаврентије о патријарху Павлу

Foto: V. Mitrić

Srpskom narodu Bog je bio izdašan, slao nam je i sve nas pomagao, kao decu svoju, i iz nebeskog carstva, šaljući nam i svetitelje, velike karaktere i duše da nas podrže na putu našeg spasenja. Jedna od takvih velikih duša i karaktera bio je blaženopočivši naš patrijarh Pavle - rekao je epsikop šabački Lavrentije, povodom jedanaeste godišnjice upokojena patrijarha Pavla.

- Patrijarh Pavle je bio naš savremenik i svi ga se skoro sećamo i skoro svi smo ga poznavali -kaže episkop šabački Lavrentije, koji je, sa patrjarhom Pavlom, bio više od četiri decenije u Saboru SPC. - Za mene je jedno od najvećih čuda u životu bio baš on. Znali smo svi na kakvoj duhovnoj visini se nalazio. Živeo je anđeoskim životom u ovom svetu punom iskušenja, punom nesreće, nevolja. Kako je on uspeo da se uzdigne na takve duhovne visine i da sačuva sebe od svog zla koje se lepi za čoveka i koje mu ne da da se uzdigne, samo je on znao, kao i trud koji je ulagao. Zato mi je neizmernno veliki i uvek u molitvama uveliko prizivam da pomogne i nama u svom iskustvu.

Patrijarh Pavle je, dodao je vladika Lavrentije, „naš savremenik i utoliko nam je mnogo bliži, a sve brige koje mi brinemo i njega su zapljuskivale, nije se odmakao mnogo od naših nesreća i nevolja“.

- I zato ga smatramo svojim i zato se često klanjam za njegova stradanja i iskušenja. Patrijarh Pavle je i danas bliži svakom Srbinu od ma koga živog čoveka, od čoveka u telu, svojom verom, duhom, naukom i savetom. Ugledajmo se na takve naše velike duhovnike i učitelje, posebno u ovom svetu punom iskušenja, da ne bismo skrenuli na stanputicu i da se ne bismo uzgubili u ovoj šumi zla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima