SETI SE, BUDI PRIMER, BUDI ODGOVORAN: Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda (VIDEO)

Novosti online

15. 11. 2020. u 15:11

СЕТИ СЕ, БУДИ ПРИМЕР, БУДИ ОДГОВОРАН: Обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода (ВИДЕО)

Foto: V.N.

DAN sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda ove godine obeležava se 15. novembra širom sveta.

To je dan kada treba da se setimo svih poginulih i teško povređenih na putevima, ali i dan kada posebno treba da skrenemo pažnju svim učesnicima u saobraćaju na faktore rizika i posledice saobraćajnih nezgoda, kao i na mere koje se mogu preduzeti da se one spreče.

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije ove godine obeležava Dan sećanja pod sloganom SETI SE, BUDI PRIMER, BUDI ODGOVORAN, sa ciljem da ova poruka stigne do svakog vozača, pešaka, bicikliste.

- Stradanje je iznenadan, tragičan i izuzetno traumatičan događaj za čitavu porodicu. Za njih posledice saobraćajnih nezgoda nikada ne prestaju. Najveći broj nezgoda mogao je biti sprečen i zato pozivam sve učesnike u saobraćaju da budu odgovorni i da poštuju saobraćajne propise. Važno je i da pozovemo sve relevantne institucije da se uključe, da povećamo bezbednost saobraćaja, smanjimo broj nezgoda, kao i da pružimo što bolju podršku povređenima u nezgodama i porodicama žrtava – izjavila je Jasmina Milošević, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Tokom ove godine, zaključno sa 12. novembrom, u odnosu na osti period prošle godine poginulo je 38 osoba manje, 2.750 manje je povređenih, dok se dogodilo 3760 manje saobraćajnih nezgoda.

30 odsto ljudi stradalo je usled neprilagođene brzine, svaka treća osoba. 14 odsto stradalo je zbog vožnje pod dejstvom alkohola, odnosno svaka sedma osoba, dok je zbog uticaja puta i putne okoline stradalo četiri procenata, svaka 18. osoba. Propust pešaka bio je faktor zbog kog je stradalo oko 4% osoba.

Pandemija korona virusa je uticala na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, ali su posledice  saobraćajnih nezgoda bile fatalnije, odnosno bio je veći broj smrtno stradalih lica nego što je očekivano s obzirom na smanjenje obima saobraćaja u toku vanrednog stanja.

Agencija za bezbednost saobraćaja, ove godine Dan sećanja neće obeležavati javnim skupovima, već emitovanjem filma u trajanju od tri minuta, kojim želi da informiše i podstakne sve da misle o svojoj i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. U nastavku su izjave pojedinaca koji podržavaju aktivnosti Agencije za bezbednost saobraćaja.

- Nema veze što kasnite, zakasnite slobodno, zakasnite živi, zdravi i čitavi. Ja na posao nisam stigla, a u bolnicu su me doneli u delovima. Nema potrebe da se tako nešto desi i vama. Bolje da izgubite jedan sekund u životu nego jedan život u sekundi – Dea Đurđević, novinarka i voditeljka.

- Na Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda podstičem vas da zastanete na trenutak I setite se svih onih koji su n abilo koji način oštećeni u saobraćajnim nezgodama. Ali nemojte se samo sećati, delujte. Bezbednost saobraćaja je odgovornost svakog od nas I naša sveta dužnost – Matej Zakonjšek, direktor Transportne zajednice.

- Do veće bezbednosti nećemo stići čekajući da svi drugi postanu bolji. Mora svako od nas svojim delima da pokaže da može da se ponaša odgovorno – Mladen Alvirović, novinar i voditelj.

- Jedan trenutak tvoje nepažnje i dekoncetracije može da ugrozi mnoge porodice – Stevan Piale, glumac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)