SRBIJA SPROVODI VELIKO ISTRAŽIVANJE: U svetu više od 4 miliona apatrida, naša zemlja ostvarila značajan napredak

V. C. S.

13. 11. 2020. u 17:51

KOVID 19 pogoršava patnje miliona apatrida širom sveta, upozorio je Filipo Grandi, Visoki komesar UN-a za izbeglice.

СРБИЈА СПРОВОДИ ВЕЛИКО ИСТРАЖИВАЊЕ: У свету више од 4 милиона апатрида, наша земља остварила значајан напредак

Foto: Tanjug

Obeležavajući šestu godišnjicu kampanje #IBelong koju je pokrenuo UNHCR sa namerom da eliminiše apatridiju do 2024, Grandi je pozvao svetske lidere da se uključe i zaštite osobe bez državljanstva. Do sada je 76 zemalja u svetu prijavilo oko 4,2 miliona apatrida, ali se veruje da je stvaran broj daleko veći.

REZULTATI KAMPANjE

OD početka kampanje #IBelong oko 350.000 apatrida steklo je državljanstvo u različitim krajevima sveta, 25 država pristupilo je konvencijama UN-a o osobama bez državljanstva, 16 zemalja unapredilo je postupak utvrđivanja statusa apatrida, a neke su ponudile i olakšice za sticanje državljanstva, 8 država omogućilo je upis u državljanstvo deci rođenoj na njihovoj teritoriji, a dve zemlje omogućile su majkama da prenesu državljanstvo na svoju decu jednako kao i očevi.

Srbija je, kažu u UNHCR-u, ostvarila značajan napredak na polju prevencije i iskorenivanja apatridije kroz zakonske izmene i ujednačavanje prakse na lokalnom nivou. To je doprinelo smanjenju broja osoba kojima nedostaje neki od osnovnih ličnih dokumenata, ili koji nisu upisani u matične knjige rođenih. UNHCR trenutno finansira treće istraživanje iz kog će se videti precizan broj potencijalnih apatrida, kao i kako se propisi sprovode u praksi i koji su razlozi pojave novih slučajeva.

- Pandemija kovida 19 pokazala je, više nego ikada, potrebu za inkluzijom. Ona ne pravi diskriminaciju između državljana i nedržavljana. Nema zemlje, društva ili zajednice u svetu u čijem je interesu da ljudi budu bez državljanstva i da žive na marginama društva. Bez državljastva, mnogi apatridi nisu uključeni u osnovne zdravstvene usluge ili mreže socijalne sigurnosti. Ostavljeni su, krajnje ranjivi, da se suoče sa ovom pandemijom - rekao je Grandi.

Mnogi su i politički i ekonomski marginalizovani, žrtve diskriminacije i podložni ekploataciji i zlostavljanju. U mnogim zemljama apatridi, uključujući i izbeglice bez državljanstva, žive u neuslovnim i neadekvatnim sanitarnim uslovima koji mogu povećati rizik od infekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024