ZAŠTO JE PONEDELJKOM MANJI BROJ ZARAŽENIH? Mnogima nije jasan razlog za to, a objašnjenje je krajnje jednostavno

B. R.

02. 11. 2020. u 14:40

IZ SEDMICE u sedmicu ponavlja se isto - da je broj potvrđenih slučajeva kovid-19 značajno manji nego dan ranije, ili dan kasnije.

ЗАШТО ЈЕ ПОНЕДЕЉКОМ МАЊИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ? Многима није јасан разлог за то, а објашњење је крајње једноставно

Foto: Dragan Milovanović

Iako već dugo, na baš od prvih potvrđenih slučajeva kovida, ali sigurno još od kada je u aprilu virus korona počeo da hvata zalet, od epidemiologa i članova Kriznog štaba slušamo kako podaci o broju novoinficiranih koje dobijamo ponedeljkom, nisu baš najvalidniji, mnogima nije jasno zašto je to tako.

Ako je neko, u opštoj zabrinutosti od pretnje novom zarazom, uopšte smogao snage da se našali, mogao je da "izbaci foru" - da kovid ne napada ponedeljkom. Naravno, to je daleko od istine.

Objašnjenje za manji broj inficiranih ponedeljkom je zapravo čisto proceduralne i administrativne prirode. Najveći broj kovid-ambulanti pri domovima zdravlja radi i vikendom, samo nešto kraće nego radnim danima, ali se brisevi pacijenata sa sumnjom na infekciju korona virusom uzimaju i subotom i nedeljom. U kovid-ambulantama potvrđuju da vikendom imaju manje pacijenata, valjda i zbog toga što se oni koji se i pored sumnje na zarazu, ne žure da baš vikendom potegnu kod lekara. Pogotovo, ako su u dobrom opštem stanju sa blagim simptomima.

To je jedan od razloga zašto ponedeljkom imamo manje povrđenih slučajeva kovida, a drugi je što mnoge laboratorije za obradu uzoraka nedeljom ne rade. Zato se uzorci za PCR testiranje prikupljeni u nedelju u mnogim slučajevima obrađuju tek u ponedeljak, pa i tad se ne stigne da se svi obrade do 15 sati, kada se objavljuje dnevni presek o broju testiranih osoba i pozitivnih testova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni