VEŽBAJU ZA VELIKU MATURU: U sredu počinje sprovođenje pilot-projekta završnog ispita u 101 srednjoj školi

Lj. BEGENIŠIĆ

27. 10. 2020. u 10:15

TESTOM iz srpskog jezika u sredu u devet sati počinje polaganje pretprobe državne mature. u četvrtak je test iz matematike, a u petak će se u gimnazijama proveravati znanje iz opšteobrazovnih, a u srednjim stručnim školama iz stručnih predmeta.

ВЕЖБАЈУ ЗА ВЕЛИКУ МАТУРУ: У среду почиње спровођење пилот-пројекта завршног испита у 101 средњој школи

Ilustracija Foto Z. Jovanović

U "pilotiranju" velike mature učestvuju učenici trećeg razreda gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola - njih oko 5.000 iz 101 obrazovne ustanove. Odabrano je 50 gimnazija, 38 srednjih stručnih škola, tri umetničke i 10 srednjih trogodišnjih škola. Ne učestvuju svi učenici trećeg razreda, već najviše dva odeljenja iz izabranih škola.

Na ispitu će se polagati gradivo prvog i drugog razreda. Pitanja su spremljena, biće ih 20 sa osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa. Toliko će ih biti u gimnazijama, a u srednjim stručnim školama do pet više. Ispit traje sat i po.

Pošto je ovo pilot-projekat, učenici ne moraju da strahuju koliko će bodova osvojiti, jer praga nema.

- Cilj je da se proveri kvalitet zadataka i deo procedura koje se sprovode u školama u toku mature, kao i da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti i nedostaci i da se učenici naviknu na testiranje tog tipa - rekao je nedavno za naš list Gregor Mohorčić, koordinator projekta državne mature. On je naveo i da su pitanja rađena prema planu i programu za prvi i drugi razred.

Među školama koje učestvuju u projektu su i beogradske gimnazije - Prva, Šesta, Deveta, Četrnaesta. U programu je i Gimnazija "Jova Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, kao i gimnazije u Šapcu, Kikindi, Kragujevcu, Užicu, Nišu... Tri umetničke škole u kojima će se održati su baletska škola "Lujo Davičo" i Muzička škola "Davorin Jenko" iz Beograda i Škola primenjenih umetnosti iz Šapca.

Inače, prava državna matura planirana je za jun 2022. godine i ovaj ispit trebalo bi da zameni prijemne na fakultetima.

MASKE OBAVEZNE

PILOTIRANjE državne mature održaće se uz poštovanje svih mera zdravstvene zaštite. Tako će u jednoj učionici polagati 12 đaka uz dežurstvo jednog profesora. Ukoliko je prostorija dovoljno velika u njoj može biti i 15 đaka uz dva dežurna profesora. Maske su obavezne. Deca koja ove nedelje nastavu slušaju onlajn, a odbarana su da učestvuju u pilot-projektu moraće da dođu u školu, jer se polaganje odvija po principu "papir-olovka" i nije moguće održati ga onlajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo