PROBNA MATURA U STO ŠKOLA: Prvi pilot-projekat državnog ispita biće sproveden od 27. do 30. oktobra

Lj. B.

17. 10. 2020. u 10:00

PRVO pilotiranje državne mature sprovešće se od 27. do 30. oktobra, a priliku da isprobaju i vide kako će izgledati "velika" matura imaće učenici trećih razreda iz 101 srednje škole.

ПРОБНА МАТУРА У СТО ШКОЛА: Први пилот-пројекат државног испита биће спроведен од 27. до 30. октобра

Srednjoškolci će "isprobati" kako će izgledati državna matura

Cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet ispitnih zadataka i deo procedura koje se sprovode u školama u toku mature, kao i da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti i nedostaci i da se učenici naviknu na testiranje tog tipa.

Ovo je rečeno u petak na predstavljanju projekta pilotiranja državne mature, koje će biti sprovedeno u 50 gimnazija, 44 srednje stručne škole i tri srednje umetničke škole. Pilotiraće se završni ispit i sve tri vrste mature - opšta, stručna i umetnička.

- Već godinu i po dana radi se na projektu koji je platila EU i bez obzira na to što virus korona otežava ceo postupak, uspeli smo da održimo kontinuitet - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je naveo, generaciju koja će učestvovati u pilot-projektu čeka polaganje prave mature na kraju školske 2021/2022. godine.

- Matura je osnova, vododelnica, važna poluga koja pomera srpsko obrazovanje ka kvalitetu. Deca moraju da shvate da je jurnjava ocena završena i da počnu da jure znanje - naveo je Šarčević.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da uvođenje velike mature ima tri važna elementa - prvi je podizanje kvaliteta obrazovanja, drugi podizanje standarda obrazovanog sistema i treći podizanje kredibilnosti, odnosno veće transparentnosti. On je dodao da je projekat državne mature EU finansirala sa četiri miliona evra.

- Fakulteti učestvuju, profesori sa fakulteta biraju težinu zadataka, svaki predmet će imati dva nivoa težine, standardni i visoki nivo, tako da od kandidata zavisi koji nivo izabere i gde će biti primljen. Učenici će moći da se prijave na neograničen broj fakulteta - rekao je Šarčević.

STUDENTI HOĆE NIŽE ŠKOLARINE

PREDSTAVNICI studentske inicijative "Za smanjenje školarina" predali su Ministarstvu prosvete 18.000 potpisa studenata koji podržavaju njihov zahtev da školarine na svim fakultetima budu snižene za 30 odsto. Student Nikola Arsić rekao je i da su poslali 3.000 mejlova ministru prosvete sa zahtevom za sastanak.

Ministar prosvete tvrdi da nije primio mejlove, ali i napominje da se dva puta sedmično sastaje sa predstavnicima KONUS-a i SKONUS-a. Zahtev za sniženje školarina od 30 odsto on smatra neprimerenim, jer neki fakulteti to ne mogu da ispune.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)